Branitelji HVO-a traže jednak tretman s pripadnicima Armije

...kako navode, neprimjerenog odnosa Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida proteklog rata.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list

Naime, predstavnici većine udruga sastavljenih od bivših pripadnika HVO-a ogorčeni su ponašanjem resornog ministarstva, koje, prema njihovim riječima, ne stavljaju u isti položaj s pripadnicima Army e BiH. Zbog toga bi upravo na navedenom sastanku trebalo biti riječi o konkretnim primjerima diskriminacije.

Osim toga, oni jasno traže da svi oni pojedinci iz resornog ministarstva koji rade podjele trebaju odstupiti sa svojih pozicjja.

Rad ministarstva

Hrvatski branitelji već nekoliko godina upozoravaju kako nisu u ravnopravnom položaju, te su bezbroj puta tražili promjene te sastajali se s najvišim hrvatskim dužnosnicima u BiH. Ipak, dolaskom Živka Budimira na mjesto predsjednika FBiH, situacija se ipak promijenila te je ova tema dobila mjesto koje i zaslužuje. Tako je upravo Budimir nekoliko puta naglašavao tešku situaciju po ovom pitanju, jasno kazavši da se situacija mora hitno promijeniti ili će netko morati odstupiti sa svojih pozicija.

Budimir kategorički tvrdi kako je braniteljska populacija izložena raznim pritiscima i problemima, koji su posljedica loših zakonskih rješernjya, ali i subjektivizma u radu Federalnog ministarstva branitelja. I on smatra kako pojedini zaposlenici u tom ministarstvu, u dosadašnjem radu, nisu imali isti odnos prema bivšim pripadnicama ARBiH i pripadnicima HVO-a.

Upravo ta činjenica uzrokovala je osjećaj kod većine udruga i njezinih članova proisteklih iz HVO-a kako to ministarstvo nije i njihovo ministarstvo.

Ravnopravan položaj

Poseban problem je u Institutu za medicinsko vještačenje, na čiji rad se žale mnogi pripadnici HVO-a, navodeći kako se pojavljuju slučajevi da se s popisa branitelja skidaju čak i ljudi bez ekstremiteta.

Također, pripadnici HVO-a jasno navode kako se revizija glomaznih braniteljskih popisa mora provesti, ali mora se ići paralelno s revizijom pripadnika ARBiH, a ne samo popisa HVO-a. Sve navedeno prelilo je kap strpljenja hrvatskim braniteljima koji se žele jednom zauvijek dovesti u ravnopravnu poziciju s pripadnicima ARBiH, te napokon se vratiti na mjesto u društvu koje zaslužnu.