BRAĆA NA OKUPU Zdravko Mamić o dolasku brata u Hercegovinu i sucima: “Ako institucije ne rade svoj posao, mogu samo lajati na mjesec"

Zdravko Mamić
hercegovina.info

Zoran Mamić neće se vratiti u Hrvatsku na izvršenje zatvorske kazne, a podnio je molbu Županijskom sudu Zagreb na ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini. Tako se pridružio bratu Zdravku u Hercegovini.

“Brat i ja samo koristimo zakonske mogućnosti koje nam pružaju bilateralni sporazumi BiH i Hrvatske, zemalja čiji smo državljani, i međunarodnih konvencija. To bi bio moj kratak odgovor”, kaže Zdravko Mamić za hercegovina.info upitan o dolasku njegova brata u BiH.

Braća Mamići očito više vjeruju pravosuđu BiH, nego onome u Hrvatskoj.
“Moja dosadašnja iskustva su više nego korektna, postupanja institucija su više nego korektna i ne mogu se ništa požaliti kada sam ja osobno u pitanju”, ističe Zdravko Mamić.

Upitan hoće li iznositi nove dokazne materijale protiv sudaca, što je bio i najavio za tiskovnu zakazanu za 6. travnja, koju je kasnije otkazao Mamić kaže da hoće.

Apsolutno hoću. Sve u svoje vrijeme. Teško se sam boriti i riješiti probleme hrvatskog pravosuđa. Tko sam ja da to sam riješim. Nemam poluge vlasti, niti poluge institucija. Mogu samo pomoći, da okviru informacija koje imam, pomognem institucijama da rade svoj posao. Ne mogu biti institucija, mogu lajati na mjesec ako institucije ne rade svoj posao”, prokomentirao je Mamić dodavši da je u tijeku organizacija njegova ispitivanja u BiH, upravo na temu sudaca.

Zoran Mamić pak zasebne izjave trenutačno ne bi davao, a jučer je poslao priopćenje za javnost.
“Danas, 19.04.2021. godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje. Konkretno svoju molbu pravno zasnivam na Sporazumu zaključenom između Vlada RH i BIH u Splitu dana 26.02.1996 godine koji je u više navrata, a zadnji put 10.02.2010. godine mijenjan i dopunjavan zatim Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvencije o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 21.03.1983 godine koja je ratificirana u RH kao i u BIH”, priopćio je Zoran Mamić.

Nakon obraćanja institucijama u Hrvatskoj javio se i onima u BiH.
“Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom priopćenju, a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima”, naglasio je Zoran Mamić.

Naveo je da je njegova odluka da se koristi pravom koje mu omogućuju navedeni propisi nesumnjivo motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi(o) protiv njega “vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje”.

“Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje”, istaknuo je, između ostalog.

Braća Mamić su rodom iz Tomislavgrada, Zdravko je u BiH došao u lipnju 2018., a Zoran mu se pridružio ovih dana. Obojica žele kazne odslužiti u BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.