Božo Ljubić ponovno izabran za predsjednika HDZ-a 1990.

Ljubić HDZ 1990

Uz Ljubića, koji je bio jedini kandidat i za kojega je glasovalo 450 izaslanika, izabrano je stranačko predsjedništvo, a njegov zamjenik ostao je Martin Raguž.

Ljubić je u govoru poručio kako njegova stranka odustaje od ujedinjenja s HDZ-om BiH, istaknuvši da je odlazak nekolicine visokih stranačkih dužnosnika u tjednu uoči stranačkog sabora bio očekivan, jer su oni, po njegovu mišljenju, bili "trojanski konji".

"S obzirom na to da je izostao institucionalni odgovor HDZ-a BiH, HDZ 1990. nastavlja samostalno djelovati u duhu svoje programske deklaracije", rekao je Ljubić na drugom saboru HDZ-a 1990.

Dodao je kako je stranku skupo stajala "sapunica" o ujedinjenju dvaju HDZ-a.

"Stranka više neće biti 'švedski stol' za pohlepne karijeriste ni za bilo kakve marginalce i fukare koji su samo netko i nešto ako su vijećnici ili zastupnici. Namirili su se na našem radu i vjerodostojnosti i mnogi naši partneri iz predizborne koalicije i onda bez riječi hvale otišli", dodao je Ljubić.

Ujedinjenje dvaju HDZ-a u BiH potaknuo je bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, taj proces i dalje podupire HDZ iz Hrvatske.

HDZ 1990. na stranačkome je saboru prihvatio promjene programske deklaracije u kojoj se izražava protivljenje Butmirskome sporazumu o ustavnim promjenama.

Ljubić je u govoru objasnio kako BiH sve više postaje konfederalna državna zajednica s dvama centraliziranim entitetima u kojima su Srbi, odnosno Bošnjaci većina, a Hrvati uopće nemaju suverenih prava te su se kao žrtve prisiljeni iseljavati iz BiH.

Pozvao je Republiku Hrvatsku i Svetu Stolicu da se više skrbe za prava Hrvata u BiH.

Na saboru HDZ-a 1990. nije nazočio nitko od predstavnika HDZ-a iz Hrvatske i HDZ-a BiH, a kao gosti nazočili su predstavnici Hrvatske stranke prava Đapić-dr. Jurišić, Stranke demokratske akcije i drugih manjih stranaka iz BiH.

hina