Bošnjaci žele prikriti etničko čišćenje u Federaciji

 

On je izjavio kako bi popis stanovništva morao odgovoriti na pitanje gdje su Srbi iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Travnika, Bugojna, Jajca, Bihaća i svih drugih gradova.

Prema njegovom mišljenju, neuralgična točka priče o popisu stanovništva je Mostar, jer je on sveden na dvonacionalnu priču i mnogo je primjera koji ovo potvrđuju.

"Bošnjačka politička elita zna da bi popisom stanovništva po standardima Eurostata i uz nacionalne i jezičke odrednice, na kojima se insistira, bile razobličene mnoge domaće i međunarodne laži koje su služile, a i danas služe za sotanizaciju srpskog naroda", rekao je Špirić.

On je naglasio kako bi popis stanovništva potvrdio da, iako postoji multietičnost u BiH, da je ona jedino prisutna na prostorima Republike Srpske.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra kako je razlog zašto se Bošnjaci zalažu da rezultati popisa iz 1991. godine budu osnova za raspodjelu vlasti, taj što je RS multietična i taj princip može biti zadovoljen, ali ne i u FBiH.

"Tamo Srba nema i taj princip ništa ne znači. Četiri godine i više nije bilo moguće konstituirati Dom naroda FBiH, jer je sa Srbima, po mišljenju bošnjačke političke elite, posao završen. Sada treba preći na RS. Suviše naivno da bismo im vjerovali", poručio je Špirić.

Prema njegovim riječima, BiH je bez popisa stanovništva neupravljiva zemlja, bez sadržaja i fikcija.

"Zato mi je žao što ne postoji razumijevanje da 2011. godina bude ciljna godina popisa stanovništva da bi bile ispravljene demografske nepravde u BiH", kazao je Špirić.

bitno.ba