Bosanski mudžahedini "okupirali" Siriju

Broj državljana BiH koji se bore na sirijskom ratištu, uglavnom kao pripadnici zloglasnog fronta Al-Nusara, koji je označen kao teroristička organizacija, daleko je veći od onog koji se spominje u medijima, tvrde u obavještajnim službama, javila je Srna.

Sa Balkana u Siriju je, kako se navodi, otišlo oko 300 mudžahedina, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i iz Srbije, odnosno Sandžaka.

Kad je riječ o BiH, oko polovina mudžahedina koji se bore u Siriji je iz Sarajeva i okoline. Oni se okupljaju u jednoj kući u sarajevskom naselju Butmir, koju je vehabija Nusret Imamović kupio od crnogorskog državljanina Seada Redžematovića, koji je kasnije deportiran u Crnu Goru, prenose su banjalučki mediji.

Kao pripadnik selefijskog pokreta Redžematović se prije nekoliko godina zbližio sa Imamovićem, nakon čega je od zarađenog novca dao sagraditi veliku kuću u blizini zračne luke u Sarajevu. Kuću je potom, na Imamovićevo inzistiranje, pretvorio u mesdžid za "braću vehabije". Osim toga, njihovo prisustvo primjećeno je na većim skupovima organiziranim u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Druga skupina vehabija okuplja se u kući Bajre Ikanovića u Hadžićima. Ikanović je optužen za terorizam i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Treće mjesto za okupljanje je u Konjicu, u kući Semira Čelebića, koji na internetu često koristi ime Semi El Konjici.

Kada pređu u Siriju, mudžahedini imaju obuku za različite specijalnosti, a kada se vrate u BiH, odnosno na Balkan, imaju tretman "ratnih veterana", obučenih za različite vidove terorizma u slučaju eventualnih sukoba.

Izvor agencije tvrdi da Amerikanci imaju "tolerantan odnos" prema mudžahedinima, kao i 1992. godine - kada su dolazili u BiH, samo se u BiH o tome godinama šuti. Međutim, nakon što su počele da se objavljuju smrtovnice o tome se moralo javno progovoriti.

BiH je 1992. godine bila "uvoznik", a sada je četvrti "izvoznik" radikalnih islamista u svijetu, odmah nakon Tunisa, Libije i Avganistana.

Inače, bosanski mediji su proteklih dana javili da su na ratištu u Siriji poginula dvojica državljana Srbije iz Sandžaka i Rožajac Adis Salihović, koji je poginuo u bombaškom napadu. On se u Siriji borio pod imenom Ebu Merdija. Poginuo je u istoj akciji sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod imenom Ebu Ber.

Na sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili postrojbi En-Nusra, koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al kaidom.

Mediji u Federaciji BiH prenose da se dragovoljci za učešće u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizirano odlaze do tursko-sirijske granice.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ priopćili su ranije da su saslušali osam osoba povezanih sa organiziranim odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju, gdje se priključuju terorističkim organizacijama bliskim Al kaidi. Trojica saslušanih su iz Sarajeva, trojica iz Zenice, a dvojica iz Mostara.

Prema saznanjima obavještajnih službi, iz Europe je na ratište Sirije otišlo oko 1.000 mudžahedina, najviše iz Njemačke, Belgije, Danske i Luksemburga. Ove zemlje su zabrinute zato što se mudžahedini vraćaju obučeni za različite vrste terorističkih aktivnosti.

Kao primer navodi se uhićenje muslimana iz Njemačke Nihada Ćosića, koji se borio na pakistansko-avganistanskoj granici.

Njemačka vlada gleda na to kao dokaz da se spremaju ozbiljni teroristički napadi širom ove zemlje, prenosi Srna.