VIDEO  Bosanac drvenim zdjelama osvojio Hercegovinu

Fikret Kapetan radi drvene zdjele
Screenshot

Fikret Kapetan iz Prusca kod Donjeg Vakufa svojim zdjelama koje izrađuje od drveta osvojio je Hercegovinu. Već trideset godina kako kaže svoje proizvode prodaje u Hercegovini. Jednostavno kaže, ljudi više cijene proizvode od drveta. Gotovo da nema restorana ili hotela koji ne drži njegove zdjele kao osnovno posuđe za neka od jela. 

Sadržaj se učitava...

Fikret nema zanat za rezbarenje niti proizvodnju od drveta. Sve je sam naučio, samouk majstor koji ne može proizvesti koliko može prodati. Razlika njegovih drvenih zdjela u odnosu na konkurenciju je što Fikret može izraditi zdjelu ili tanjur bilo kojih dimenzija. Veličina, odnosno obujam za njega nije problem. Javor, orah, bukva, njegova su sirovina. 

Zanimljivo je reći da u Srednjobosanskoj županiji iz koje dolazi ovaj vrsni majstor za petnaestak godina nije prodao više od dvije drvene zdjele. Problem je u tome što ovaj zanat od Fikreta nema tko naslijediti. Mladi ne žele učiti obradu drveta odnosno proizvodnju drvenog posuđa tako da ne vidi nekakvu budućnost u ovome poslu.