BORBA ZA PRIRODU Livnjaci traže preispitivanje i ukidanje koncesija za eksploataciju vode

planina Krug,Livno,divlji konji,izvori Mandeka,Livno,voda
Relax Livno

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ održala je okrugli stol na temu brojnih propusta i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju „vode“, a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu MZ Vidoši. Okruglom stolu je prisustvovao veliki broj građana, Centar za građansku suradnju te predstavnik Službe za imovinsko-pravne poslove Grada Livna. Poziv za učešće na okruglom stolu upućen je i predsjedniku županijske vlade, županijskom ministarstvu gospodarstva, županijskom ministarstvu poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva, gradonačelniku Grada Livna i ostalim institucijama relevantnim za ovaj problem međutim nitko se od njih nije odazvao pozivu. 

S jučerašnjeg okruglog stola će prema županijskoj Vladi, županijskom ministarstvu gospodarstva i Gradu Livnu u vidu zaključka biti upućen zahtjev za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu MZ Vidoši. 

„Današnja diskusija je bila izuzetno konstruktivna i rezultirala je izvođenjem bitnog zaključka za sve građane Livna kako bismo zaštitili izvore Mandeka. Nedopustivo je što se nitko u ime Ministarstva, Vlade i gradonačelnika Grada Livna nije danas pojavio na okruglom stolu te mislimo da kontinuirano ignoriraju ovaj problem i da ne štite interese građana. Ovo nije prvi put da resorna županijska ministarstva ignoriraju građane, naime mi smo u studenom uputili predsjedniku županijske Vlade te Ministarstvu gospodarstva zahtjev za održavanje zajedničkog sastanka, međutim odgovor još uvijek nismo dobili. Ipak to nas neće zaustaviti u našoj borbi. Mi nećemo odustati – iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi se raskinuo sporni koncesijski ugovor te zaštitila pitka voda Livna.“, ističu predstavnici neformalne grupe građana „Zaštitimo izvore Mandeka“.

Podsjećamo, u procesu izdavanja rješenja o odobravanju istraživanja mineralne sirovine napravljen je niz nepravilnosti počevši od toga da nije provedena javna rasprava sa lokalnim stanovništvom te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima. Bez obzira na to što odluka županijske Vlade kojom zadužuje resorno ministarstvo da provede postupak dodjele koncesije te poziv za nadmetanje za dodjelu koncesije nisu bili u skladu sa Zakonom o koncesijama i Uredbi o postupku dodjele koncesije, Ministarstvo gospodarstva je potpisalo koncesijski ugovor uz uvjetovanje OV Livno da se provede javna rasprava na području MZ Vidoši i osigura prethodna vodna suglasnost što nije učinjeno.

Nadalje, bez obzira na to što Ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci  i likvidnosti prvog investitora, u studenom 2018. godine na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom županijske Vlade odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora.  U konačnici, Radno tijelo koje je kreirala županijska Vlada je izradila izvještaj u kojem su navedene brojne proceduralne propuste i utvrđeno je da postupci po konkretnom koncesijskom predmetu nisu provedeni sukladno propisima, te da u većini dostupne dokumentacije „ista“ osoba rukovodi sektorom za područje istraživanja i koncesije, sudjeluje kao predstavnik resornog ministarstva, predsjednik Komisije za koncesije, i revidira elaborat o istraživanju. Međutim, u travnju 2022. Županijska Vlada donosi Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Aneksa II Ugovora o koncesiji.