BORBA SE NASTAVLJA "Riječi Salema Marića su neutemeljene i van svake logike. Mi nismo tužili Grad Mostar..."

Kamenolom Kuti Livač prosvjed
Fena

Eko Udruženje KUTI koje se bori protiv devastacije svog rodnog zavičaja pod krinkom investicije prijedlog Salema Marića (predsjednik GV) o brisanju kamenoloma iz prostornog plana s prošle sjednice Gradskog vijeća prozvalo je apsolutno neutemeljenim i van svake logike. 

"Naime, nije nam jasno zašto predsjednik GV Mostara stalno ističe priču o podnesenoj tužbi kao razlogu za nebrisanje kamenoloma iz Prostornog plana Grada Mostara, jer Eko Udruženje KUTI i Građanska incijativa KUTI nisu tužili grad Mostar, već je podnesena tužba na Rješenje o izdavanju Okolišne dozvole za kamenolom Kuti, a koje je izdato od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma.
Gradsko vijeće u bivšem sazivu donijelo je Prostorni plan Mostara i lokaciju u Kutima označilo kao potencijalni kamenolom. Postavlja se pitanje, na osnovu čega i na osnovu kojih pokazatelja? Prvi vlasnik poduzeća MAJDAN-KUTI, izvjesni Hadžiomerović je od tadašnjeg predsjednika GV Mostara Murata Ćorića, tražio da se taj prostor koji mu se svidio (a dobar dio mještana se tu poslije rata još nije bio vratio), ugura u prostorni plan kao kamenolom. Dotični vlasnik dalje traži koncesiju od Vlade HNŽ, koju dobiva, ali pod uvjetom da sve dozvole potrebne za eksploataciju ishoduje na svoj trošak i svoj rizik, što eksplicitno stoji u ugovoru, (iste su dobivene na sumnjiv način; navedeno je da nema kuća, da je slaba naseljenost, da je pristupni put osiguran kroz mjesto, kojim nema ograničenja za teške kamione, područje deminirano, nema vodotokova). Dakle, i Vlada HNŽ nema nikakvu obavezu prema investoru (devastatoru), jer ista nije raspisala natječaj za kamenolom već je zahtjev bio samoinicijativan.

Znači grad Mostar, koji se poziva na moguće troškove prema investitoru ako izbriše kamenolom iz prostornog plana nema nikakvu obavezu jer nije pozivao investitore da se prijave za dobivanje koncesije za kamenolom, pa se grad u međuvremenu predomislio, već je investitor sam tražio. Također, samom izjavom predsjednika GV i gradonačelnika da bi brisanjem kamenoloma iz prostornog plana bila poslana ružna slika budućim investitorima, ukazuje na to da isti očito ne poznaju pojam ozbiljnog investiranja.

U ovom konkretnom slučaju ne radi se o investitorima nego devastatorima jer eksploatacija kamena nije ništa drugo neko narušavanje okoliša zbog prodaje kamena po visokoj cijeni. U ovom trenutku poduzeće MAJDAN-KUTi je navodno vlasništvo dvojice turskih investitora s uloženim kapitalom od
2000 KM. Gradonačelnik je najavio da postoje investitori koji žele graditi tvornicu autodijelova u Mostaru koja će zaposliti 2000 radnika. Za nas je to ozbiljan i poželjan investitor. To bi bila super investicija, na 9 km od centra grada i 500 m od priključka na buduću autocestu. Podržavamo ga u ovoj i sličnim idejama koje su stvarna korist za sve građane Mostara", kazali su mještani bjelopoljskog naselja Kuti-Livač koji suj još jednom apelirali na sve vijećnike, a posebno one iz izborne jedinice Sjever da podrže svoje susjede u ovoj borbi.