BORBA OBITELJI ČULJAK "Jedini smo povratnici u Nevesinje i to očito nekima smeta. Prolazimo kalvariju po sudovima..."

Luka Čuljak povratnik u Nevesinje

Obitelj Čuljak iz Nevesinja jedina je povratnička obitelj koja se nakon nesretnih ratnih zbivanja vratila na svoje ognjište gdje su desetljećima unatrag živjeli njihovi preci.

Kako za hercegovina.info navodi Luka Čuljak, proteklih godina njihov život se pretvorio u svakodnevno policijsko maltretiranje i sudske pozive, a sve, kako to biva u susjedskim odnosima, njihovog putića kojeg svojataju i drugi.

Luka Čuljak povratnik u Nevesinje

Prema nekim informacijama koje su se pojavljivale u drugim medijima, policija je na njihovo obiteljsko imanje intervenirala do 500 puta u zadnjih 10-ak godina, no Čuljak to ne negira.

"Ne znam koliko su puta točno dolazili, ali moguće je. Nekada dođu u jednom danu i tri puta po prijavi susjeda. Čim ja krenem nešto raditi npr. kositi, trimerati ili pođem frezom eto i policije. Oni uredno dođu, ja im kažem što radim i pokažem pravomoćnu presudu iz 2017. godine koja ide meni u korist gdje je sud presudio ispravno kako je i trebao", kazao nam je Čuljak na početku razgovora.

Prije rata u Općini Nevesinje živjelo je oko 200 Hrvata. Sada je ostala samo jedna povratnička obitelj Čuljak u selu Sopilja. No problem je što na svojoj zemlji ne mogu živjeti na miru, a već skoro 16 godina vode pravnu bitku za svoju imovinu jer se kroz njihovo imanje želi napraviti prolaz do susjednih kuća, premda postoji alternativni put. Ovaj slučaj stigao je i do ombudsmana za ljudska prava.

Luka Čuljak povratnik u Nevesinje

"Nikad na ovakvo ponašanje nisam gledao s nacionalne strane jer imam prijatelja Srba i kroz Nevesinje prolazim uzdignute glave, ali me ne čudi da nekome smeta i to što smo Hrvati. Nismo nikome davali nikakva povoda za to jer se bavimo svojim poslovima", ističe.

Problemi su krenuli kada je postavio ivičnjake ispred svoje kuće i garaže. Zbog toga ga je tužio prvi susjed. Nakon osam godina sudskih procesa, dobio  je prvu bitku, ali to je bio tek početak njegove borbe za imovinu.

Luka Čuljak povratnik u Nevesinje

No, Osnovni sud u Trebinju 2017. godine donio je pravomoćnu presudu u kojoj je kao neuredna odbačena tužba tužitelja te ukinuo provedene radnje. Uz to, Sud je naložio i isplatu sudskih troškova u vrijednosti skoro 14 tisuća maraka, no kako za hercegovina.info ističe Čuljak, njegova obitelj taj novac nikada nije dobila.

Osim podrške obitelji, sugovornik naglašava da su sami u svojoj borbi jer nemaju nikakvu institucionalnu podršku od strane politike.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.