BOLNICA TVRDI DA JE VIRUS DONIJELA, A NE ODNIJELA Zaražena i pacijentica Ortopedije

SKB Mostar - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
hercegovina.info

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru potvrdila je danas naše pisanje da koronavirus nije stao samo na zdravstvenim djelatnicima Ortopedije, već da ima i pozitivnih pacijenata.

Na naš upit ima li među pacijentima ortopedije, koji su liječeni ili operirani koncem ožujka i početkom travnja pozitivnih na koronavirus obzirom da su pozitiva 3 liječnika i 3 medicinske sestre, iz Sveučilišne kliničke bolnice su kazali da je koronavirus potvrđen kod jedne pacijentice koja je ležala na odjelu.

„Pacijenti zatečeni na Ortopediji nakon detekcije zaraženih djelatnika testirani i svi su negativni. Obradom podataka otpuštenih pacijenata liječenih na Ortopediji od 15. ožujka kod jedne pacijentice, hospitalizirane 25. ožujka, a operirane 27. ožujka postoperativno je evidentiran porast temperature u naredna 4 dana, što se može povezati s kasnije postavljenom dijagnozom koronavirusa, pod kojom je hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti 10. travnja“, kazala je glavna epidemiologinja bolnice dr. Jelena Ravlija, odnosno prenio je njezin odgovor na presici stožera Darko Juka.  

Istaknula je da su o tri pacijentice koje su bile u istoj sobi s tom pacijenticom, i koje su otpuštene, s obzirom na sumnju na COVID 19 obaviještene mjerodavne zdravstvene ustanove.

Jučer je liječnica Ravlija kazala da nema podataka kako je virus ušao na Ortopediju, no danas, nakon našeg upita, bolnici se sve razjasnilo. Tako tvrde da pacijentica nije koronavirus dobila od zaraženog osoblja, već ga je upravo ona donijela na Ortopediju.

„Nakon ovih naknadno obrađenih podataka o otpuštenim pacijentima s Ortopedije može se zaključiti da je infekcija unesena putem pacijenta. Od 6 zaraženih zdravstvenih djelatnika 4 su asimptomatska što znači manju vjerojatnoću na daljnje širenje. Svi testirani kontakti među zdravstvenim djelatnicima i ležećim pacijentima su na sreću negativni“, zaključila je Ravlija.

Ovdje treba dodati da smo na redakcijski mobitel jučer zaprimili telefonski poziv muškarca koji stanuje u Metkoviću, a majka mu živi u Čapljini i nedavno je operirana na Ortopediji. Tvrdi da ju nitko nije testirao, a da ju je veliki broj članova obitelji obišao nakon operacije, te im nakon objave o pozitivnim liječnicima nije nimalo svejedno.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.