FOTO  Bolnica puna, škole prazne, Trebinje najveće žarište korone u RS

Trebinje koronavirus
hercegovina.info

Trebinje je jedini grad u Republici Srpskoj koji ima više od 1.500 zaraženih na 100.000 stanovnika, zbog čega je sada u tom gradu najveće žarište, tvrdnje su epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske.

“U Trebinju epidemiološka situacija bila je relativno mirna kada je u Banjaluci bio rast zaraženih, a sada je to grad s najkritičnijom epidemiološkom slikom.“ istaknula je je Jela Aćimović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo RS.

U trebinjskoj bolnici smješteno je 114 pacijenata, od čega je postotak oboljelih starijih od 70 godina više od pedeset posto. Prema riječima dr. Stanka Buhe, problem je nedostatak smještaja za pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje, kao i medicinskih sestara. U bolnici Trebinje kažu da trenutno nema pada broja onih kojima je potrebno bolničko liječenje.

Trebinje koronavirus

Dr. Stanko Buha (FOTO: Z.Lojpur/hercegovina.info)

„Trenutno smo puni što se tiče Covid odjeljenja. Trenutno je 107 ležećih pacijenta i sedam u izolaciji. Kreveta više nema, a u međuvremenu smo morali otpuštati neke pacijente da bismo napravili mjesto za one s težom slikom. Prošlog tjedna su nam se javila tri liječnika i četiri medicinske sestre sa Zavoda za zapošljavanje tako da nam još uvijek nedostaje medicinskih sestara“ potvrdio  je dr. Buha za Hercegovina.info i dodao.

 “Bolest je nepredvidiva. Tako da neko tko nema nikakvih simptoma, već sutradan može biti u kritičnom stanju.“

Zbog sve teže situacije trebinjske škole ni ovog tjedna neće imati redovnu nastavu, ali i to više zbog preventivnih razloga.

Trebinje koronavirus

Milorad Nadaždin (FOTO: Z.Lojpur/hercegovina.info)

“Izuzev Trebinja, u svim ostalim školama u istočnoj Hercegovini nastava se normalno odvija. Od petka na zahtjev Gradskog stožera za izvanredne situacije odobreno je da se do 27. studenog nastava odvija onlline” rekao je Milorad Nadaždin, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

Službenih rezultata o novooboljelim u Trebinju iz Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske nema u posljednja dva dana, ali broj onih koji se testiraju  i čekaju rezultate je izrazito velik. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.