FOTO  BOLJE KASNO NEGO NIKAD Čekali smo je, dočekali, ali se i načekali, uletio i Fadil "Federacija veliko gradilište, Vlada potiče ljetovanje"

stolac neum,Neum,Stolac,Stjepan Bošković,ljubo pravdić,Dragan Jurković

Direktor JP Cesta Federacije Ljubo Pravdić, u društvu prvih ljudi Neuma i Stoca, a uz poglede brojnih županijskih i federalnih dužnosnika danas je svečano otvorio cestu Stolac - Neum. Zanimljivo je da je ona već neko vrijeme završena, no u promet zadnja dionica nije puštena zbog ceremonijalnih potreba predizbornog naslikavanja predstavnika vlasti, pa su se putnici i namjernici džaba truskali jednim dijelom i makadamom zadnja dva tjedna. Premda je ovo veliki dan za Hercegovinu, koja je spojila vlastiti teritorij normalnom magistralnom cestom, nije na odmet reći da se ovaj veliki dan trebao dogoditi mnogo ranije. Ne dan ili dva ranije, nego desetljeće il' dva. 

Pravdić je kazao da se izgradnja odvijala u dvije faze. 

"Prva faza je otpočela davne 2004. godine i trajala do 2015. godine u kojoj su urađena sva idejna i glavna rješenja, odnosno projekti kompletne trase i objekata, te 5 kilometara ceste od starog Neuma do Babinog dola, koji su financirani iz proračuna federalne Vlade i vlastitih sredstava JP Cesta Federacije", kazao je Pravdić.

Druga faza, izgradnja magistrale M-17.3 Stolac - Neum, veže se za početak modernizacije magistralnih cesta, koji je financiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Europske investicijske banke, a koje je odobrila Vlada FBiH. Kroz ovu fazu su kompletirani radovi iz prve faze, dodao je dalje Pravdić kazavši da je sve koštalo 96 milijuna maraka, 2,65 po kilometru. 

Uletio je uobičajeno neralno i prilično napuhano i federalni premijer. On smatra da je Federacija BiH veliko gradilište, što pozitivno utiče na 'ekonomiju države'. 

"Nakon više od 100 godina, Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se do tog grada putovalo kroz Republiku Hrvatsku. Cesta je posljednji put rađena u austro-ugarskom razdoblju", izjavio je Novalić te je onda ukurlao u izjavu i vaučere koje dijele građanima za ljetovanje, dodavši da Vlada potiče ljetovanje. 

"Mi intenzivno gradimo. Ova cesta je koštala gotovo 100 milijuna KM i gradili smo je četiri godine. Postigli smo nešto što su sanjale generacije", rekao je federalni premijer demantiravši tako Pravdića koji je kazao da se cesta gradi od 2004. godine.

Nakon hvaljenja federalnih vlasti zbog ceste koju su gradili 18 godina od strane Pravdića, jednu zdravorazumsku i ključnu rečenicu rekao je novi načelnik Neuma Dragan Jurković. "Skoro 40 godina smo čekali ovu cestu, je li to prekasno za naše zaleđe ili nije, to ćemo tek vidjeti. Cesta nama puno znači. Napokon smo se povezali s unutrašnjosti, možemo razmišljati o revitalizaciji zaleđa, možemo razmišljati i o gospodarskom razvoju", kazao je, uz ostalo, Jurković. 

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković kazao je da ta cesta za žitelje njegova grada znači život.

"Da smo spojeni sa gradom na moru, da smo spojeni sa cijelom obalom RH, da Stolac postaje čvorište cesta, da u ovom projektu tražimo infrastrukturnu šansu za razvoj našeg grada. Dugo smo je čekali, dočekali smo je", kazao je, uz ostalo Bošković zahvalivši federalnim vlastima i JP Cestama Federacije na implementaciji ovog projekta. I on je istaknuo da je ovaj projekat počeo još za bivše države, a da je do rata cesta stigla do stolačkog naselja Masline. 

Uz ovu dugo smo je čekali, dočekali smo je, valja reći, ali smo se i načekali. Valjalo bi da je ova prometna žila kucavica zakucala barem prije dvadesetak, ili najmanje deset godina, kada je na jugu zemlje bilo kudikamo više stanovništva, koje se moglo okretati turizmu, osobito seoskom i domaćoj proizvodnji. Što će sada značiti i koliko će pomoći lokalnom stanovništvu treba sačekati i vidjeti, no u najmanju ruku sačuvala je mnoge žitelje BiH višesatnih čekanja na granici s Hrvatskom, uglavnom iz Bosne na putu do Neuma. Cesta je dobrodošla i bitna, ali bi valjalo da je mnogo ranije došla.