BOLJE BITI MAJKA SARAJKA NEGO MOSTARKA Rodiljama Sarajevske županije godinu dana po 1.000 maraka

trojke, bebe, bebe, e-beba, projekt, bebe, korupcija, rodilišta, mito, prirodni priraštaj, Federalni zavod za statistiku, rodilje, Sarajevska županija, Stolac, jednokratna pomoć, Vlada HNŽ, majke
Ilustracija

Svaka rodilja u Sarajevskoj županiji, bez obzira na radno-pravni status, primat će mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u FBiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM. Skupština Sarajevske županije usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, piše Klix.

Ono što je najvažnija vijest jeste da će svaka rodilja dobijati mjesečni iznos (12 mjeseci) u visini prosječne plaće u Federaciji BiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM. Tu informaciju na Facebooku je podijelila Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Sarajevske županije. 

"Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na temelju zadnjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno iznosi oko 1.000 KM)" naglasila je. Dodala je da će za potrebe tog amandmana u proračunu Sarajevske županije biti izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM, zaključuje Klix.

Podsjetimo, u HNŽ-u majke imaju jednokratno 400 maraka za opremanje djeteta i simboličan iznos, manje od 400 km za nezaposlene rodilje u razdoblju od pola godine. Također, i Grad Mostar jedan je od rijetkih u okruženju koji nema pomoć rodiljama, a očekuje se da bi simbolična pomoć mogla biti uvrštena u proračun za 2022. Tako će majkama Sarajkama u 2022. biti mnogo ugodnije nego Mostarkama.