BOLJA BIH Tri sestre ponos roditelja, ali i cijele države

sestre, studentice, Istočna Ilidža, ilidža, Kristina Drašković, Olivera Drašković, Nadežda Drašković
Privatni album

Istočna Ilidža mora biti ponosna. Ne pretjerano velika općina, ali se može pohvaliti s nečim s čim ni metropole ne mogu. Uspješnim i mladim ljudima. I to iz jedne obitelji. Nadežda, Olivera i Kristina su čast, ne samo grada, već i cijele države. Njih tri, biseri svojih roditelja, su proglašene za studente generacija. Olivera i Kristina u medicinskoj struci, a Nadežda u pravnim znanostima.

Za Hercegovina.info su ove vrijedne sestre govorile o svojim školskim danima, receptima kako biti najbolji i svojim planovima za budućnost.

Blizankinje Olivera i Kristina će sasvim sigurno ući u anale Medicinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Kao dvije sestre, koje su podijelile mjesto koje pripada najboljem. A kako se dolazi do toga? Radom, redom, odgovornošću i čistom voljom.

sestre,studentice,Istočna Ilidža,ilidža,Kristina Drašković,Olivera Drašković,Nadežda Drašković

"Kontinuiran rad je recept za uspjeh u svakoj sferi života. Kad je u pitanju škola, smatram da od samog početka roditelji moraju biti uključeni u obrazovanje svoje djece, tj. pratiti školski program i poticati razvoj radnih navika kod djeteta. Radne navike koje steknete na početku školovanja vam ostaju do kraja života i ne odnose se samo na učenje, nego na cjelokupan pristup svim kasnijim odgovornostima. Ukoliko u tom osjetljivom razdoblju razvijete osjećaj odgovornosti prema obavezama i savjesnost u radu, to je osnova za uspješno bavljenje bilo kojim poslom", rekla je Kristina za naš portal.

Njena druga polovica, Olivera, ima sličan stav, ali istu polaznu točku tj.mjesto odakle sve kreće, obitelj.

"Rad svakako jest recept za uspjeh. Nekima se u trenutku posreći pa postignu neki izvanserijski uspjeh. Međutim, mislim da za istinske vrijednosti upravo treba kontinuitet. Nas tri smo imale sreću da smo imale što genetski naslijediti od roditelja, a isto tako i majku, koja je cijeli svoj život posvetila nama i nijedno razdoblje našeg odrastanja i školovanja nije propustila. Naši roditelji su svojevremeno bili među najboljim učenicima i studentima te se takva energija nekako generacijski prenosila. U svakom slučaju, ključ uspjeha je prije svega, ono što vam roditelji ponude naslijeđem, a dalje je podjednaka žrtva i vaša i njihova. Zdrava obitelj, zdrav razum i zdrave navike su nešto iz čega se rađaju prave vrijednosti!"

sestre,studentice,Istočna Ilidža,ilidža,Kristina Drašković,Olivera Drašković,Nadežda Drašković

Kada kažemo "studenti generacije", većina ima isti stav, nalik predrasudama da su uskraćeni za slobodno vrijeme ili izvanškolske aktivnosti i da im se život svodi samo na učenje.

"S obzirom na to da sam uvijek bila zainteresirana za dosta različitih stvari, i kao dijete sam se trudila da škola ne bude moja jedina aktivnost. U osnovnoj školi sam pohađala dramsku sekciju, recitatorsku sekciju, zbor, a izvanredne rezultate sam ostvarivala na natjecanjima iz engleskog jezika. Čak sam završila i osnovnu glazbenu školu, smjer violinu i solo pjevanje. U srednjoj školi, kada sam već shvatila da sam društvenjak, bila sam aktivan član debatnog kluba naše škole i nastavila sam angažman u dramskoj sekciji JU SŠC 'Istočna Ilidža' u Istočnom Sarajevu, gdje sam i završila društveno-jezički smjer gimnazije.

U srednjoj školi sam započela i učenje talijanskog jezika, koje u bliskoj budućnosti planiram nastaviti. I kroz studij prava, pa i danas sam ostala vjerna svojoj ljubavi prema glumi, te sa svojim dramskim studijom 'Teatrolog' igram u predstavi 'Smrt i Bojana' redatelja Zorana Todorovića čiju smo premijeru zakazali 26. ožujka", iskrena je Nadežda o svojim strastima.

Ove tri mlade žene, dolaze iz obitelji gdje se prave vrijednosti cijene, gdje požrtvovnost i zahvalnost idu ruku pod ruku, pa su predanost i posvećenost svojih roditelja, vratile odličnim rezultatima.

sestre,studentice,Istočna Ilidža,ilidža,Kristina Drašković,Olivera Drašković,Nadežda Drašković

"Tijekom studija steknete prijatelje koji vam ostaju za cijeli život i koji su zajedno s vama u svemu tome. Ono što bih istaknula je važnost podrške obitelji od samog početka. Ukoliko dolazite iz zdrave i stabilne obitelji, uvijek ćete imati oslonac kad vam je teško. Dakle, raspored prioriteta i okruženost pravim prijateljima i obitelji su osnovi za lakši prolazak kroz sve životne izazove. I na kraju, kako je naš otac govorio dok smo studirale – dan ima 24 sata!"

Sestre Drašković, iako svjesne da bi im, u profesionalnom smislu, inozemstvo pružilo puno više, one ne žele ići. Prava slika patriotizma, ali i znanost državi da učini sve da ovakvu mladost zadrži.

"Vidim li se u ovoj državi? Za sada da. Prirodno je biti vezan za svoj narod i državu, odatle dolazite, tu vam je obitelj, tu su vam prijatelji. Odlazak u bilo koju drugu državu podrazumijeva i financijski trošak i adaptaciju na nove ljude i nov način funkcioniranja. Sve je to dugotrajan i iscrpljujući proces. Smatram da naša država treba aktivnije raditi na pružanju prilika mladim ljudima da pokažu sve svoje kapacitete. Nadam se da će u budućnosti to i biti slučaj, da će država prepoznavati kvalitetu i da će postati bolje mjesto za život", opisuje Kristina stav sve tri sestre.

I planovi za budućnost su im skoro pa isti. Usavršavanje kada je u pitanju karijera, rad na sebi, učenje i ulaganje. I kao što je jedna od sestara rekla: "Sve što postignem poslovno, treba biti praćeno ispunjenim privatnim životom, jer u suprotnom gubi smisao".