BOLEST KOJA RIJETKO BOLI BiH je ove godine imala samo dvije transplantacije bubrega

Svjetski dan bubrega
Ilustracija

Svjetski dan bubrega je globalni svjetski pokret, a ovaj dan se obilježava svakog drugog četvrtka u mjesecu ožujku.

Dakle, ove godine taj dan pada na 09. 03. 2023., a bit će obilježen i u nekim gradovima BiH, priopćeno je iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Značajan utjecaj katastrofalnih događaja, bilo da su lokalni (potres, poplave, rat, ekstremni vremenski uvjeti) ili globalni (pandemija COVID-19), utječe na funkcioniranje i životne uvjete zajednice u cjelini, po definiciji, rezultirajući jednim ili više sljedećih posljedica: ljudski, materijalni, ekonomski i okolišni gubici i utjecaji. Ovim poremećajima posebno su pogođeni oni koji boluju od kroničnih bolesti, a bubrežni bolesnici predstavljaju više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta, jer je mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim uslugama, tretmanima i njezi uvelike ugrožena.

Poznato je da su nezarazne bolesti (NCD), koje uključuju kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak, hipertenziju, kronične plućne bolesti i kronične bubrežne bolesti (CKD), vodeći uzroci smrti i invaliditeta u cijelom svijetu, značajno u nisko i zemljama srednjeg dohotka. U slučaju hitnih slučajeva, ova skupina zajednice je među najugroženijima u populaciji zbog svojih stalnih zahtjeva za dosljedno koordiniranom skrbi – skrbi koja je često doživotna i uključuje složeno trajno liječenje.

Procjenjuje se da će kronična bubrežna bolest, do 2040, biti peta po smrtnosti kada su u pitanju nezarazne bolesti.

Bolest koja rijetko boli

Bosna i Hercegovina nije izuzeta iz svjetske statistike koja kaže da svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti, ali većina toga nije ni svjesna, jer ova bolest zapravo vrlo rijetko boli. Kronična bubrežna bolest je tihi ubojica. Upravo zato, javljanje liječniku najčešćebude jako kasno, kada je bolest već u poodmakloj fazi.

3.000 bolesnika u BiH

Dijalizom se trenutno u BiH liječi oko 3.000 bolesnika. Taj je broj u laganom porastu kao i broj bubrežnih bolesnika. Razlog tomu je što jako malo pridajemo pozornosti prevenciji i zdravom načinu života.

Upravo Svjetski dan bubrega kao globalni svjetski pokret zagovara prevenciju ove bolesti u smislu pravovremenih kontrola, tjelesne aktivnost, zdrave prehrana i svega drugoga što bi doprinijelo smanjenju ove neugodne i teške bolesti koja se javlja jako često.

Stanje u BiH nikad gore kad je riječ o transplantaciji

Kod zatajenja bubrega, ova bolest se liječi dijalizom, ali najbolji način liječenja je transplantacija bubrega.

Nažalost, i pored permanentnog rada Donorske mreže u BiH i Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, stanje u BiH nikada nije bilo gore kada je u pitanju transplantacijski proces ako izuzmemo period rata i period pandemija.

BiH je ove godine imala samo 2 (dvije) transplantacije, a oko 1000 pacijenta ima potrebu za liječenjem ove bolesti presađivanjem bubrega.

Nadamo se da će se svijest kod građana a posebno kod zdravstva i zdravstvene politike promijeniti na bolje i da ćemo imati projekte i programe prevencije ali i više transplantacija, zaključuju iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.