Boks meč bošnjačkih lidera u Srebrenici: Psovali jedan drugom Lagumdžiju i mrtvog Aliju

Ni oni njemu nisu ostajali dužni sve dok Suljagićev vozač nije pobjesnio poslije pominjanja SDA i „mrtvog Alije". Svjedoci kažu da je Meholjić Suljagiću, čim su sjeli za isti stol, počeo prigovarati da njegova kampanja ide u korist SDA, na šta je koordinator kampanje „Glasovat ću za Srebrenicu" počeo uzvraćati. To je predsednika OO SDP-a navelo da viče i psuje sve dok Suljagićev šofer burnu raspravu nije završio udarcem od kojeg je Meholjić pao kao pokošen! U tom trenutku gosti su skočili i zaustavili pobješnjelog vozača da dokrajči ratnog zapovjednika srebreničke policije. Potom su Suljagić, njegov vozač i šoferova supruga napustili restoran, dok se Meholjić držao za glavu, ne vjerujući da je „razmjenu mišljenja" završio s rasječenom arkadom i velikim podlivom koji mu je skoro zatvorio oko.

Ipak, usijane glave su se ohladile odmah poslije obračuna pošto su zaraćene strane veoma brzo shvatile da Srebrenica pred izbore bruji o krvavoj tuči bošnjačkih lidera.

- Zbog toga Meholjić nije ni obavijestio policiju o incidentu. Boks meč bošnjačkih vođa sasvim sigurno nije dobra preporuka za mobilizaciju njihovih glasača, kojima neće biti prijatno da se njihovi predstavnici tuku dok oni dolaze sa svih strana i spremaju se za „kampiranje" na dan glasovanja, s obzirom na to da većina njih i ne pomišlja živjeti ovdje - tvrde sugovornici Pressa RS, dodajući da je bruka, ipak, pukla.

Oni ističu da se takav skandal nije mogao sakriti jer su boks meč gledali i neovisni kandidat za načelnika Srebrenice Radojica Ratkovac i lider NSP-a Mile Nikolić. Ni oni, kao ni ostali gosti restorana nisu slutili da će se mirno subotnje popodne izroditi u takvu dramu, pošto su Meholjić i Suljagić u početku normalno razgovarali.

- Činilo se da je to jaranska sjedeljka uprkos tome što je Suljagić napustio SDP i stavio se na čelo kampanje čiji je cilj da Bošnjaci uz pomoć birača od kojih dio nije ni privirio u Srebrenicu osvoje vlast u općini. Da je Suljagićevo istupanje iz SDP-a razljutilo Meholjića i da on ne može da se pomiri s tim, ratni zapovjednik lokalne policije pokazao je veoma brzo. Prvo je počeo prigovarati Suljagiću da njegova kampanja „Glasovat ću za Srebrenicu" ide na vodenicu SDA, a onda je to postajalo sve glasnije. Uskoro je čitav restoran grmio od svađe između Meholjića i njegovih gostiju sve dok Suljagićev vozač na pomen SDA i „mrtvog Alije" nije pomahnitao i odalamio Meholjića tako jako da se on sigurno još nije oporavio od tog udarca - tvrdi svjedok boks meča u restoranu „Srebreničanke".

Dok u policiji kažu da nisu dobili nikakvu prijavu o tuči u restoranu robne kuće, sam Meholjić potvrđuje da je došlo do „incidenta motiviranog političkim nesuglasicama". Međutim, on nije želeo potvrditi da ga je vozač Emira Suljagića „patosirao".

- On je meni psovao Zlatka Lagumdžiju, a ja njemu mrtvog Aliju, ništa strašno. Riječ je o političkim prepucavanjima i razmjeni mišljenja. Ovakvih stvari će biti još i mislim da nema potrebe da se oko toga prave velike tenzije - poručuje Meholjić.

Mile Nikolić: Bilo je prilično mučno

Funkcioner srebreničkog NSP-a Mile Nikolić potvrdio je da je informacija o tuči točna. Nikolić, koji je bio u restoranu kada je Suljagićev vozač nokautirao Meholjića, kaže da je prizor bio „prilično mučan za gledanje".

- Tačno je da sam sjedio za stolom koji je desetak metara udaljen od mjesta gdje su sjedili Meholjić, Suljagić, Suljagićev vozač i njegova žena. Ne znam zbog čega je vozač, koga su zvali Admir, udario Hakiju Meholjića, ali je sve to zaista bilo ružno. Hakija je poslije udarca imao rasječenu arkadu i veliki podliv preko oka - svjedoči Nikolić.