VIDEO  BOJANJE JAJA Probajte ove godine i nešto staro, ili novo. Decoupage jaja su pravi hit

Najradosniji kršćanski blagdan Uskrs samo što nije pokucao na vrata. Tradicionalno bojanje jaja koje podjednako veseli i male i velike simbolički predstavlja rađanje novog života i Isusovo uskrsnuće. To je dan kada kršćani popune svoju trpezu tradicionalnim jelima, a košare šarenim jajima. Ako još niste odlučili kako ćete ukrasiti ovogodišnje pisanice donosimo vam nekoliko jednostavnih i efektnih načina.

Najčešća metoda ukrašavanja jaja je ona uz pomoć najlonki, kore luka i listova biljki. Na ovaj su kreativan način jaja ukrašavali naši stari, a uzorak lista i cvijeća otisnut na jajetu i dalje je napopularniji način.

Kuhanje jaja u lučini, maslačku ili špinatu

Prvo što trebate napraviti kako jaja ne bi pucala je izvaditi ih nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu ta nabrati listiće raznih oblika. Listiće možete staviti u vodu da se ne sparušaju i takve ih je lakše prilijepiti na jaje. Zatim nasječete najlonsku čarapu na komade 10x10 cm te listice stavite na jaja te ih prekrjete komadom carape. Čarapu je potrebno dobro zategnuti, zavrnuti i čvrsto svezati komadićem konca.

Uskrs jaja

Nakon što ste ukrasili jaja lukovinu posložite na dno lonaca na nju poslagate dio pripremljenih jaja, dodate još lukovine pa stavite ostatak jaja i pokrijete ostatkom lukovine. Nalitijete hladnu vodu, dodati sol  i ocat i staviti kuhati. Ocat i sol također služe da jaja ne popucaju! Kuhajte malo duže nego uobičajeno, zatim ih izvadite, odmotajte i imat ćete prekrasna prirodno obojana jaja. Kada se jaja osuše možete ih namazati uljem ili masću čime jaja dobiju sjaj.

“Naše društvo njeguje stare običaje te mi jaja osim u lučini za crvenosmeđu nijansu, a kako bi dobili zelenu boju koristimo listove spanaka ili maslačaka”, rekla je za hercegovina.info predsjednica Društva KUD-a “Mokro” Slavica Ćužić.

Uskrs jaja

Intenzivniju boju jaja dobivenu lukom ili špinatom dobit ćete ako ih ostavite u smjesi najmanje dva sata.

Ukrašavanje jaja voskom

Ako želite imati raznolike ukrase na svojim pisanicama određeni dio jaja (svjetlija) možete skuhati bez listića i cvijeća. Nakon što se ohlade, ali ne potpuno zapalite svijeću, zagrijete vosak koji potamni. Zatim nad svijećom zagrijete pero ili iglu koje umačete u vosak koji se od temperature metalnog vrha pera topi te izrcrtavate jaje po želji.

Uskrs jaja

Takva jaja stavite u vodu s bojom te kuhate na laganoj vatri, jer voda koja ključa bi otopila vosak. Kada se jaja ohlade prelijete ih uljem i prebrišete kako bi uklonili vosak. Mjesta koja ste išarali voskom ostati će svijetla, a ostatak jajeta bit će obojan.

“Sjećam se da smo kao djeca olovkom zamočenom u varkinu pisali po jajetu šta želimo, naprimjer “Sretan Uskrs” i onda kada se to skuha taj dio gdje smo varkinom ispisali ostane bijel, a ostatak jajeta dobije boju ovisno tome koliko je lukovice stavljeno pri kuhanju”, kaže Slavica te dodaje:

“Kao djeca smo se trudili naći djetelinu s četri lista, jer su nama naši stari pričali da djetelina s četri lista nosi sreću. Onda bi takav otisak priljubili uz jaje, stavili u čarapu i zategnuli.”

Uskrs jaja

Tradicionalne motive križeva, srca i drugih oblika možete iscrtati zlatnom olovkom koju možete kupiti u knjižari.

Decoupage tehnika

Uskrs jaja

Za ovu tehniku potrebani su vam umućeni bjelanjci koji će poslužiti kao ljepilo i jedan veći čisti kist, troslojne salvete te ohlađena skuhana jaja (najbolje koristiti neobojena jaja) Za ovu tehniku vam je poteban samo jedan sloj salvete, onaj na kojem se motiv najbolje vidi. Izrežete motiv sa salvete, namjestite na jaje te premažite bjelanjkom. Krenite od sredine prema krajevima i slobodno izravnajte neravnine kistom ili prstima. Premazana jaja, ostavite da se osuše, najbolje na rešetkicu od rerne.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.