BLAGODATI IZBORA U federalni parlament ulaze ljudi mimo volje građana, neki od njih imaju mizeran broj glasova

Haris Šabanović Lana Prlić
Avaz

Središnje izborn povjerenstvo sinoć je objavilo utvrđene rezultate izbora za sve razine vlasti izuzev razine predsjednika i potpredsjednika RS-a, a stranke imaju pravo žalbe na ove rezultate.

Prema tim rezultatima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji broji 98 zastupnika, naći će se 14 stranaka, a najviše zastupnika će imati SDA, njih 26, piše Avaz.

Od 98 zastupnika njih 25 se tu nije našlo voljom građana, nego političkih partija. Prvi na kompenzacijskim listima su i određeni političari koji su osvojili respektabilan broj glasova, ali koji im nije bio dovoljan za direktan mandat, ali i određen broj onih čiji broj glasova ne bi bio dovoljan ni da uđu u općinsko vijeće jedne manje općine.

Kompenzacijski mandat ispred stranke SDA osvojili su Adnan Efendić sa 6.902 glasa, predsjednik županijskog odbora SDA u TŽ Fahrudin Skopljak s 4.591 glasom, predsjednik Asocijacije mladih SDA Haris Šabanović s 3.252 glasa te Kenela Zuko koja je i prije četiri godine zahvaljujući kompenzacijskom mandatu zasjela u ovaj dom.

Idu u Parlament FBiH sa 261 i 197 glasova

Što se tiče SDP-a BiH Lana Prlić, koja je ostvarila više glasova nego prije četiri godine, tada je prošla direktnim mandatom, a sada ipak putem kompenzacijskog mandata. Ona je imala 2.491 glas, dok je Esma Hasanbašić ostvarila 2.656 glasova i dobila je također kompenzacijski mandat. Kompenzacijski mandat ispred SDP-a BiH dobili su i Siniša Dukić sa 1.159 glasova te Ivan Boban, od kojeg su samo tri kandidata SDP-a BiH iz svih 12 izbornih jedinica imala manje glasova, s 261 glasom.

Koalicija okupljena oko HDZ-a dobila je tri kompenzacijska mandata. Njih su dobili Mario Karamatić, koji je imao 3.692 glasa, Ivo Vincetić sa 2.346 te Delfa Dejanović. Interasantno za Delfu Dejanović je i to da je i prije četiri godine putem kompenzacijskog mandata sjedila u ovom domu, ali je tada imala 2.865 glasova za razliku od sadašnjih 2.008.

Koalicija DF-GS će imati dva kompenzacijska mandata, a oba će dobiti osobe koje su imale beznačajan broj glasova. Marijana Hrvić-Šikuljak je imala 887 glasova, a Amir Ibrović 807.

Koalicija NiP-SPU BiH će imati četiri kompenzacijska mandata, a svi će također pripasti osobama koje nisu imale zapažen izborni rezultat. Alma Beganović je imala 551 glas, Rasim Smajlović 499, Halil Bajramović 328, a Suada Halilović samo 197.

Ponovno na listi za kompenzaciju

Naša stranka je također dobila četiri kompenzacijska mandata, ali, za razliku od prethodnika, njih će popuniti osobe koje su imale bolji izborni rezultat. Kompenzacijski mandat ispred Naše stranke ostvarili su Damir Nikšić s 3.761 glasom, Mirsad Čamdžić, koji se na istom mjestu našao i prije četiri godine putem kompenzacijske liste, s 1.658 glasova, Mirjana Marinković-Lepić, koja je prije četiri godine dobila kompenzacijski mandat u Parlamentu BiH, sa 1.419 glasova i Amir Purić sa 1.248 glasova.

Kompenzacijski mandat ispred NES-a je dobio kadar ove stranke iz Starog Grada Mirza Batalović, a on je dobio 1.951 glas.

Kompenzacijski mandati ispred Stranke za BiH pripali su Edini Gabeli, koja je imala 1604 glasa i Safetu Omeroviću za kojeg je glasalo 1.465 građana.