BLAGDAN JE MALE GOSPE Evo što katolici zapravo slave i kako je nastao taj blagdan ukorijenjen preko 1.500 godina

Gospa Marija

Katolički vjernici danas slave blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, ili kako ga puk voli nazivati - Malu Gospu. 

Ova svetkovina vuče svoje duboke korijene još iz 5. stoljeća kada je na mjestu gdje je nekada stajala Marijina kuća izgrađena crkva svete Ane, Marijine majke. Posveta te iste crkve odvila se upravo na taj dan, 8. rujna.

Na današnji dan katolici se prisjećaju života Blažene Djevice Marije, njezine predanosti Bogu i uloge koju je imala u ispunjenju Božjeg plana spasenja. Njezino rođenje za katolike označava početak njezinog puta koji će je kasnije dovesti do uloge Majke Spasitelja, a sam blagdan pruža vjernicima posebnu priliku za duhovnu obnovu i dublje povezivanje s vlastitom vjerom.

Gospa Marija

Fra Andrija Majić za hercegovina.info istaknuo je jednu zanimljivu činjenicu iz kršćanske tradicije.

"Važno je napomenuti da se prema kršćanskoj tradiciji Blažena Djevica Marija nije rodila u Nazaretu, kako se to može na prvi pogled činiti, nego u samom Jeruzalemu. Naime, prema kršćanskoj tradiciji, kuća Svete Ane i Svetog Joakima nalazila se neposredno uz hram, i to je mjesto gdje je, prema vjerovanju, rođena Blažena Djevica Marija. Mlada Marija je često i rado provodila svoje vrijeme u hramu. Danas je to postalo vrlo važno hodočasničko mjesto. Fascinantno je da je gotovo u potpunosti sačuvana špilja koja se povezuje s mjestom rođenja Blažene Djevice Marije", kazao je fra Andrija.

Sama crkva se nalazi sjeverno od brda Hrama, otprilike pedesetak metara unutar vrata Svetog Stjepana ili kako ih se još češće zove Lavljih vrata. 

"Iznimno je zanimljivo napomenuti da je crkva Sv. Ane jedina crkva u Jeruzalemu koja je potpuno sačuvana od vremena križarskih ratova pa sve do dana današnjeg. Tijekom vladavine Osmanlija i njihove prisutnosti na tom području, crkva, zajedno s okolnim kompleksom, pretrpjela je promjene i pretvorena je u islamsku školu. No, zahvaljujući tim transformacijama, uspjela je ostati netaknuta kao građevina. Sada je crkva vraćena i nalazi se u vlasništvu francuske države, a za nju brinu francuski misionari", dodao je. 

Francuska zastava ponosno se vijori na crkvi Sv. Ane od 1856. godine. Ova gesta potječe od Otomanskog Carstva, kada je u znak zahvalnosti za francusku potporu tijekom Krimskog rata, osmanski sultan Abdülmecid I. poklonio crkvu francuskom caru Napoleonu III. Ta tradicija je kroz različite međunarodne sporazume zadržana sve do danas. Osim toga, ova crkva spominje se kao jedan od četiri francuska posjeda u Svetoj zemlji. 

Jeste li znali da je izbor datuma za blagdan Male Gospe imao direktan utjecaj na određivanje datuma svetkovine Marijina bezgrešnog začeća? Početno je Marijino bezgrešno začeće slavljeno 9. prosinca, a kasnije je pomjereno na 8. prosinca, odnosno točno devet mjeseci nakon blagdana Marijina rođenja, baš kao što je slučaj s Božićem i svetkovinom Navještenja. Naime, Isusovo rođenje slavi se točno devet mjeseci nakon što je anđeo Gabrijel objavio Mariji da će začeti Božjeg sina.

“Jedinstvenost ove svetkovine također leži i u činjenici da se slavi dan rođenja Blažene Djevice Marije. Ukoliko ste obratili pažnju mogli ste primijetiti da se dan smrti nekog sveca obično obilježava kao njegov spomendan. Međutim, kada je riječ o kršćanskoj tradiciji, postoje tri iznimke među kojima je i rođenje Marije. Osim toga, tu su i Isusovo rođenje na Božić te rođenje svetog Ivana Krstitelja 24. lipnja”, kazao je fra Andrija

Gospa Marija

Iako se ne radi o zapovjednom blagdanu kao što je slučaj sa svetkovinom Velike Gospe, svetkovine Marijina uznesenja na nebo, vjernici diljem svijeta hodočaste u marijanska svetišta kako bi proslavili ovu posebnu svetkovinu.

Na blagdan Male Gospe, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu slavit će se svete mise u u sljedećim terminima: 06:30, 08:00, 09:30, 11:00 i 18:00 sati. Također, u Svetištu Kraljice Mira u Međugorju, svete mise biti će održane u u župnoj crkvi u 8:00, 11:00 i 18:00 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.