BIT ĆE TRAJNO ZBRINUT Dječak iz Lukavca je na tajnoj lokaciji

Dječak Lukavac uhićenje pucnjava
Screenshot

Dječak koji je jučer izvršio pucnjavu u osnovnoj školi u Lukavcu izmješten je na tajnu lokaciju. Od nalaza vještaka, odnosno psihologa ovisit će dalji smjer odvijanja slučaja. Prema navodima nadležnih jedno je sigurno, a to je da on neće biti bez adekvatne skrbi, javlja Klix.

Nesvakidašnji slučaj u kojem je dječak koji još uvijek nije napunio 14 godina izvršio pucnjavu u Osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu te teško ranio nastavnika, jučer je zgrozio bosanskohercegovačku, ali i javnost u regiji, koja od nadležnih očekuje odgovore na brojna pitanja. Zbog specifičnosti slučaja te činjenice da je riječ o maloljetnoj osobi, nadležni u javnost dozirano plasiraju informacije.

Društvo se posebno pita gdje se dječak trenutno nalazi te kakva je dalja sudbina postupka, uzme li se u obzir da je u javnosti naglašeno to da u ovom slučaju izostaje kaznena odgovornost za počinjeno kazneno djelo.

Nakon jučerašnjeg čina te privođenja dječaka u policijsku stanicu, po proceduri, za njegovog privremenog staratelja imenovan je nadležni Centar za socijalni rad. U ovom slučaju to je centar u Lukavcu, iz kojeg je potvrđeno da je dječak zbrinut na lokaciji koja se ne može otkrivati, u cilju zaštite interesa maloljetnika.

"Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, ovdje se radi o odgojno zapuštenom djetetu, s obzirom na to da je riječ o osobi mlađoj od 14 godina. U skladu s procjenama njegovog zdravstvenog stanja koje se trenutno rade, vrši se i iznalaženje adekvatne institucije za dalje zbrinjavanje i tretman. Na pitanje gdje se dječak trenutno nalazi sada se ne može dati odgovor u cilju zaštite interesa djeteta. Dječak je zbrinut i dalje se radi na procedurama koje sam navela", kazala je za Klix.ba ravnateljica Centra za socijalni rad u Lukavcu Amira Hodžić.

Kako se saznaje, dječak se nalazi u adekvatnoj ustanovi, koja ostaje u tajnosti. Prema proceduri koju nalaže zakonodavstvo, sada se vrši vještačenje dječakovog zdravstvenog stanja.

Od nalaza psihologa, koji će utvrditi da li dječak ima duševnu, odnosno mentalnu bolest, ovisit će dalji tijek postupka. Posebno je važno da u bilo kojem slučaju, dječak neće biti prepušten sam sebi, odnosno nalazit će se pod nadzorom stručnjaka.

Kako je pojašnjeno, ukoliko psiholozi utvrde da je riječ o osobi s duševnim, odnosno mentalnim poremećajem, adekvatna klinika na koju dječak bude upućen, nadležnom sudu će uputiti zahtjev za otvaranje izvanparničnog postupka, putem kojeg će joj biti dodijeljeno starateljstvo.

To isto će eventualno morati učiniti i neka od drugih institucija, ukoliko pak njima bude upućen dječak na dalju skrb, odnosno zbrinjavanje i stručni tretman.