BISKUPI POSTALI KREATIVNI "Nakon genocida i urbicida, gruntocid"

biskupi, biskupi, zasjedanje, rat, BK BiH, zasjedanje, biskupi, BK BiH, Mostar
KTA

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, u jutarnjim satima 4. studenog 2021. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu započela je svoje 82. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednik BK BiH.

Otvarajući zasjedanje kardinal Puljić je od srca pozdravio najprije sve članove naše Biskupske konferencije BiH: dopredsjednika mons. dr. Tomu Vukšića, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u BiH, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog, i mons. dr. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, a zatim i delegata Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ivana Štironju, biskupa kotorskog, i delegata Hrvatske biskupske konferencije vladiku križevačkog mons. Milana Stipića koji ima svoju pastvu i u Bosni i Hercegovini. Pozdravio je i otpravnika poslova Apostolske nuncijature mons. Amaurya Medinu Blanca i generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića. Spomenuo je da zbog zdravstvenih razloga nisu mogli doći na zasjedanje pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i delegat Austrijske biskupske konferencije mons. Maximilian Aichern, biskup iz Linza.

Pošto se ukratko osvrnuo na dnevni red zasjedanja, predsjednik BK BiH je podsjetio da se, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, donošenje zakona o povratu oduzete imovine stalno odgađa te da je i onaj koji je pripravljen nova zakonska nepravda prema vlasnicima čija je imovina otuđena.

„Nakon genocida i urbicida sada se provodi i gruntocid. Zahvalan sam malobrojnim medijima koji pišu i govore na tu temu. Vlasti su vrlo inertne kada je u pitanju rješavanje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja svećenika“, kazao je kardinal Puljić. Istaknuo je i da ne mogu „ostati nijemi pred pojavom agresivnog ponašanja političkog prepucavanja koje unosi nesigurnost u ljude i stvara nezdravu klimu“. „Zabrinuti smo nemoralom u javnosti, koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema ženama ili djeci. Također nas zabrinjava pojava depresije u svim dobnim skupinama kao i suicida, o čemu vlasti vrlo malo vode računa, a ni pojedini mediji ne daju doprinos ozdravljenju javnog mnijenja i ne unose ljubav prema životu i nadu za život“, rekao je kardinal Puljić u svom pozdravu na početku zasjedanja BK BiH.

Vladika mons. Milan Stipić je potom prenio biskupima i Crkvi u Bosni i Hercegovini pozdrave i izraze blizine članova Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljić, nadbiskupom zadarskim, i cijele Crkve u Hrvatskoj. Potom je podsjetio na najvažnija događanja u Crkvi u Hrvatskoj u posljednja četiri mjeseca počevši od 63. zasjedanja HBK održanog od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu na kojemu je glavna tema bila priprema za sinodu o sinodalnosti koja će završiti u Rimu XVI. općim redovitim zasjedanje Biskupske sinode na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Spomenuo je i Šesti Hrvatski socijalni tjedan koji je održan je 22. i 23. listopada 2021. u Zagreb na temu: „Demografija – iseljavanje – migracije“. Podsjetio je također da je 7. listopada 2021. papa Franjo imenovao je biskupom koadjutorom Srijemske biskupije mons. Fabijana Svalinu, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, te da je dekretom Kongregacije za evangelizaciju naroda u Rimu od 15. lipnja 2021. nacionalnom ravnateljicom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj imenovana s. Ivana Margarin, redovnica Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Pozdrave članova Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda na čelu s predsjednikom mons. Ladislavom Nemetom, biskupom zrenjaninskim, prenio je biskup mons. Ivan Štironja te poželio kardinalu Puljiću i svim biskupima blagoslovljeno zasjedanje. Kazao je da je rado prihvatio doći u svojstvu delegata na zasjedanje u Sarajevo gdje je boravio u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i završio svoj studij na filozofskom teološkom učilištu koje je kasnije preraslo u Katolički bogoslovni fakultet te pet i pol godina obavljao službu nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH. Zahvalio je svim članovima Biskupske konferencije za dolazak na njegovo biskupsko ređenje u Mostaru i na ustoličenje u kotorskoj katedrali sv. Tripuna. Posebnu zahvalnosti je uputio mjesnom biskupu u Mostaru mons. Petru Paliću i cijeloj mjesnoj Crkvi za pomoć i suradnju u organiziranju spomenutih događanja. Progovorio je i o različitostima u kojima djeluju biskupijske zajednice u zemljama koje obuhvaća Međunarodna biskupska konferencija. Ukratko je prikazao život dviju biskupijskih zajednica u Crnoj Gori sa sjedištima u Baru i Kotoru. Posebno se osvrnuo na početak sinodalnog hoda koji je svečano otvoren najprije u katedralama u Baru i Kotoru, a kasnije na svim župama gdje su pozivi biskupa naišli na lijep odaziv svećenika i vjernika. Napominjući da posebno u razdoblju od svibnja do listopada svakog vikenda u Kotorsku biskupiji dolaze hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, uputio je srdačan poziv svim članovima biskupijskih zajednica u BiH da hodočaste u zaljev hrvatskih svetaca.

Uoči radnog dijela zasjedanje biskupi su, 3. studenog slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Euharistijsko slavlje je predvodio kardinal Puljić,a prigodnu propovijed je uputio biskup Štironja.

Biskupi će također u četvrtak, 4. studenog ujutro slaviti Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed je uputio vladika Stipić.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u petak, 5. studenog u 12 satri u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13. Na početku konferencije svoj osvrt na zasjedanje dat će kardinal Puljić i dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.