Biskup Komarica: Povratnicima u RS-u se uzurpiraju posjedi i uništava imovina

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica uputio je pismo načelniku Centra javne sigurnosti u Banjoj Luci Darku Ćulumu u kojem se ukazuje na niz slučajeva uništavanja imovine povratnika katolika (Hrvata) na području banjolučke i prijedorske općine.

Pisma župnika i mještana

Povod za slanje pisma je dopis koji je biskup Komarica primio od Župnog ureda Šimići kod Banje Luke, a u kojem je obaviješten o provalama u kuće povratnika i o krađama na prostoru župe sv. Petra i Pavla u Šimićima. Župnik iz Šimića je naveo kako je vlasnici kuće Ivanki Đudarić treći put provaljeno u kuću, a počinitelji nikada nisu bili pronađeni. Dalje je biskupa obavijestio da su provaljene i opljačkane kuće Zlatka Radmana, Ive Đudarića, Drage Stjepanovića, Miše Blaževića, Kate Grgić, Ruže Mišković i Lele Pranjić. Župnik navodi i događaj u kojem je uništena opskrba pitkom vodom župne kuće u Šimićima, o čemu je obaviještena Policijska postaja Ivanjska-Potkozarje. Biskup Komarica u dopisu CJS-u Banja Luka dalje ističe slučaj uništavanja imovine, uzurpiranja posjeda i sječu šume, o čemu ga je pismenim putem obavijestio veći broj obitelji s prezimenom Klečina, Pujić i Josipović iz Ivanjske. U pismu su ga informirali i o smještaju 150 ovaca izvjesnog Svetka Gašića u njihove kuće, u čemu - kako se navodi - taj čovjek "ima podršku u glavnom zapovjedniku ovdašnje policije, koji ima svoje ovce s njime". Ističe se kako su se obitelji obraćale i donačelniku SUP-a te i "ministru", što nije donijelo nikakve rezultate te su stoga primorani moliti biskupa za pomoć.

Ništa se ne poduzima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalibor Drinčić iz sela Raljaš kod Ljubije biskupu Komarici je uputio dopis kojim ga je obavijestio o "drskom i bezobzirnom uništavanju imovine, osobito šume prognanih katolika (Hrvata) sela Raljaš i nasilnom ponašanju drznika prema vlasnicima uništene imovine". Mons. Komarica je naveo tvrdnju iz dopisa prema kojoj ovo nije nepoznato tamošnjoj policiji, ali da se povodom toga ništa ne poduzima u korist oštećenih povratnika, jer su "drznici ‘u dosluhu s lokalnom policijom'".

izvor: večernji.ba