Bin Laden se u Sarajevu 1994. sastao s Alijom Izetbegovićem

Obje su posjete navodno dokumentirane, a Osama je tada boravio u Sarajevu i u Tirani.

Susret Osame i Izetbegovića otkrila je novinarka Der Spiegela koja je slučajno pred Izetbegovićevim uredom naletjela na Osamu. On joj je tom prilikom dao vizit-kartu te joj rekao kako u Bosnu dovodi muslimanske dobrovoljce te da ima putovnicu BiH. Navodno je tijekom susreta Izetbegovića i Bin Ladena snimljena i jedna fotografija.

Veleposlanstvo BiH u Beču je izdalo putovnicu Bin Ladenu 1993., a skandal oko toga izbio je nakon terorističkih napada Al-Quaide na New York i Washington 11. rujna 2001., nakon čega je uništena cijela dokumentacija o ovom skandalu.

O ulozi Osame bin Ladena pisao je i magazin Zeitenschrift. U tekstu pod naslovom "Bin Laden u Sarajevu" od 11. rujna 2004. godine objavio je priču o tome da je glavnoosumnjičeni za napade na New York i Washington bio saveznik NATO-a na Balkanu u vrijeme ratova na ovom području 90-ih godina.

Bin Laden je u Tirani boravio 1994. godine, kao dio saudijske delegacije, a sa tadašnjim albanskim dužnosnicima razgovarao je o otvaranju islamskih centara u toj državi. No većina njegove organizacije uništena je tijekom 1998., u zajedničkoj akciji američke Centralne obavještajne agencije i albanskih agenata.