BILJANA ABULA Zrakoplovi su njezina strast, radi kao stjuardesa, a danas je i licencirani pilot

Biljana Abula
Biljana Abula / Privatna arhiva

Ožujak koji je iza nas je međunarodni mjesec žena, kada se slavi sve ono što su žene uspjele ostvariti i dobiti u 20. stoljeću. Ako je u prvim godinama razvoja avioprometa bilo nepojmljivo da žena bude pilot, danas je to sasvim normalno. Nije često, možda zbog predrasuda ili zbog straha od visine, ali sve više žena odlučuje se školovati u tom smjeru. Jedna od njih je i Biljana Abula, stjuardesa i jedina žena u Bosni i Hercegovini koja je licencirani pilot.

Biljana se u nebeske visine prvo vinula kao stjuardesa. Na natječaju jedne poznate svjetske tvrtke, prijavila se s još gotovo 400 djevojaka i bila među 5 privilegiranih koje su ispunjavale sve uvjete i koje su dobile posao stjuardese. Prve šetnje među oblacima navele su ovu djevojku da počne razmišljati o poslu pilota.

„Nakon mog dolaska u Dohu 2015. godine, nije mi puno trebalo da zavolim zrakoplove, avijaciju i sve što je povezano sa tim. Tako sam se i odlučila upisati Pilotsku akademiju i pokušati svoju strast pretvoriti u stvarnost“, počinje Biljana svoju priču za hercegovina.info.

Njeno školovanje za pilota se odvijalo u Mađarskoj, kada je Biljana prvo dobila privatnu licencu, a potom i licencu za komercijalni zrakoplov.

S obzirom na to da sam ja vandredno studirala, trebalo mi je oko dvije i pol godine da završim. Prvi korak je privatna licenca, s devet ispita i oko 50 sati letenja i poslije toga ide komercijalna licenca s 15 ispita i oko 200 sati letenja. Ta škola može trajati i kraće, ali meni obveze nisu dozvoljavale da se više posvetim.“  

Biljana Abula

Proces dobivanja posla pilota je također dio gdje se još više usavrši.

Ja želim aplicirati u tvrtki u kojoj već radim. Kada kompanija odredi da ste dobili posao, oni vas raspoređuju za letjelicu za koju im je potreban pilot. I poslije toga ide još nekoliko mjeseci obuke da nas pripreme za let“, priča nam Biljana kako funkcionira daljnja procedura.

Upornost i želja za uspjehom su Biljani bili vjetar u leđa da u isto vrijeme radi i uči. Ako bi jedan dan letjela sa jednog kraja svijeta na drugi, već sljedeći bi sjedila u svojoj sobi, učila i bila na idealnom putu ka ostvarenju svojih snova. Prvog leta se kaže sjeća, iako je uzbuđenje i adrenalin uradio svoje, pa čak nije uspjela da to ovjekoviječi fotografijom za uspomenu.

„Prvi let je bio nezaboravno iskustvo, iako su na početku, prvih nekoliko sati bili prlično naporni i psihički i fizički, mnogo novih informacija, koncentracija mora biti na najvećoj mogućoj razini. Već od drugog sata, student preuzima osnovne kontrole i vježba osnovne i najlakše aviovježbe. Let je zaista nevjerojatno iskustvo, ali zahtjeva mnogo rada i truda. U ovom poslu učenje i unaprijeđivanje nikad ne prestaje“, prisjeća se Biljana prvih letova.

Biljana Abula

Strah od letenja kao jednu od najčešćih fobija Biljana nije imala ni u jednom trenutku, ali kaže da je mala doza straha zdrava i poželjna jer tada pilot uradi dobre pripreme prije letenja i sve odradi dva puta. Ali u svakom poslu, pa i u ovome, podrška obitelji je jedna od najvažnijih stavki koja je svakome potrebna. Tako i Biljana dobiva neizmjernu motivaciju i snagu od svoje obitelji.

„Kada god želite nešto uraditi, jako je bitno da imate ljude uz vas koji vas bodre i navijaju za vas. Kada god mislite da ne možete, dođu, povuku vas i uvjere da vi to zaista možete.“

Avioni su Biljanina želja i strast. Iako je završila Fakultet za kriminalistiku, njeni snovi i životni put je negdje visoko gore, u čeličnoj ptici, među zvijezdama, bilo kao ljepša strana posade ili kao ona glavna. Obje joj odgovaraju.

Posao stjuardese je zanimljiv i uzbudljiv, ali ja naravno uvijek dajem prednost poslu pilota i to mi je sigurno najveći san trenutno. Mnogo rada, truda, znoja i novca sam uložila da bih dobila zvanje komercijalnog pilota i naravno da učenje nikada ne prestaje. Ja trenutno i daljem radim kao stjuardesa zbog situacije sa virusom koja je imala veliki utjecaj na avijaciju, ali se nadam da će se situacija uskoro promijeniti i da ću bordo uniformu stjuardese zamijeniti plavom pilotskom.“

Biljana Abula

Hrabrost i neizmjerna želja za napredovanjem doveli su Biljanu među rijetke žene koje se mogu pohvaliti ovim, za nas još uvijek neobičnim zanimanjem. Za kraj razgovora ima poruku za sve mlade ljude.

„Moj savjet za sve mlade ljude jeste da nikada ne odustaju, da se trud i rad uvijek isplate. Da uče strane jezike i da je najbolja investicija ona u svoje obrazovanje i vještine. Jako je bitno da izaberemo prave uzore, posebno danas u moru reality i instagram zvijezda. Mene inspiriraju jake i uspješne žene i jedna sam od onih koja je uvijek tu da bodri i slavi uspjehe drugih žena", navela je za kraj našeg razgovora.

Biljana Abula

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.