Bileću spašava sunce

Bileća ulice
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Godinama Bileća zapostavlja svoj potencijal i postaje i ostaje na marginama države, bez želja i dobrih ideja da se nešto promijeni. Iako joj klima, vjestačko jezero, kamen, ali i plodna zemlja idu u prilog, Bileća nije nailazila na razumijevanje i ostajala je samo u okvirima slabije razvijene općine.

Situacija se mijenja 2020. godine, kada Bileća i bilećko sunce biva prepoznato od strane investitora za izgradnju solarnih elektrana. Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske potpisalo je ugovor sa poduzećem 'Energy Financing Team', koja je u vlasništvu biznismena Vuka Hamovića o koncesiji za izgradnju i korištenje fotonaponskog sistema. Ovo poduzeće, koje radi u okviru EFT grupe, prodavat će struju iz buduće solarne elektrane u općini Bileća na tržištu, a ima pravo i da je izvozi.

Šta to znači za Bileću, najbolje znaju oni koji je vode i koji odlučuju o napretku ovog mjesta. Načelnik Odjela za financije Općine Bileća, Miljan Milićević, svjestan je rasula koji vlada već godinama u ovoj Općini, ali i potpuno svjestan da izgradnja elektrana može donijeti samo dobro.

Bileća ulice

"Općina Bileća bi od ovog projekta trebala naplaćivati oko 550.000 KM na godišnjem nivou, što je za nas veliki novac, posebno sada u ovoj situaciji kada je dug općine preko 20 milijuna maraka. Značajno je napomenuti da je od ukupno 138 malih solarnih elektrana, koliko ih ima u RS, 61 sa područja Bileće", naveo je Milićević za Hercegovina.info.

Zahvaljući dobiti koju će imati Bileća, poduzeće EFT SE Bileća će postati koncesionar sa ugovorom o korištenju potpisanim na 50 godina.

"Koncesionar će, u razdoblju trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza. Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u proračun RS plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 0,0055 KM/KWh, od čega će 95 posto biti usmjereno u proračun općine Bileća", priopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Niska cijena zemljišta i veliki broj sunčanih dana mogli bi vinuti ovaj južni hercegovački gradić u visine BiH energetike. Nadajmo se da je ovo prvi u nizu projekata od kojih će i država, ali i Bileća imati koristi.