BIJEG IZ 'CRNOGORSKOG TUNELA' Neki od osumnjičenih pobjegli autobusima u Bosnu i Hercegovinu

Bjegunci iz Crne Gore

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore pobjegli su 11. rujna, autobusom na relaciji Podgorica - Sarajevo, preko graničnog prielaza Šćepan polje, a drugi su granicu prešli na Dobrakovu, saznaju crnogorske Vijesti iz više izvora.

To su utvrdili tužiteljstvo i policija, u istrazi krađe dokaza iz depoa Višeg suda u Podgorici, koja je otkrivena 11. rujna ujutro.

Sugovornici "Vijesti" nisu objasnili tko je od četvorice osumnjičenih srpskih državljana izašao na kojem prijelazu.

Oni su državu napustili nekoliko sati nakon što su u Botunu ostavili kombi korišten za "probijanje" tunela do Višeg suda.

Zbog činjenice da su opremu sakrili prije nego je otkrivena provala u depo, istražitelji vjeruju da su lopovi iz te sudske prostorije uzeli ono za što su došli i/ili kontaminirali materijalne dokaze.

Je li bilo pomoći?

Provjeravaju, međutim, je li im netko iz Višeg suda u Podgorici pomagao u odabiru spisa predmeta, rečeno je "Vijestima" neslužbeno .

Da sakriju kombi i alat korišten za kopanje 30 metara dugog tunela, kroz koji su krali dokaze, prema tvrdnjama tužiteljstva pomogao im je jedini do sada uhićeni u toj istrazi, Podgoričanin Predrag Mirotić (31).

Osnovno državno tužiteljstvo u Podgorici i policija utvrdili su da je on 11. rujna, oko tri sata poslije ponoći, svojim automobilom navodio kombi do mjesta gdje je sakriven, a potom jednog od osumnjičenih vratio do Zabjela.

Četvorka iz Loznice - Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), tog dana pobjegla je iz Podgorice.

Te državljane Srbije istražitelji sumnjiče da su od kraja srpnja do 11. rujna kopali tunel do sudskog depoa, a potom i ukrali veoma važne dokaze za neka kaznena djela.

Policija, kako su kazali ranije, vjeruje da su to činili za račun kavačkog klana i po njihovom nalogu, ali su iz tužilaštva kazali da još nemaju dokaze za takve tvrdnje.

Potraga za Katarinom Baćović

U istrazi obijanja depoa, policija i tužiteljstvo saslušali su nekoliko desetina svjedoka, među kojima i predsjednika Višeg suda Borisa Savića i njegove suradnike.

Policajcima je izjavu dala i M. B. upraviteljica sudske pisarnice, za čijom kćerkom Katarinom Baćović policija traga zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je obila depo.

Ona je, prema tvrdnjama istražitelja, koristeći krivotvorenu ličnu kartu iznajmila stan u suterenu zgrade u podgoričkoj Njegoševoj 12, odakle je prokopan podzemni prolaz do zgrade suda.

Provala u sudski depo primijećena je prije dva tjedna, kada su nadležni najprije utvrdili da je netko "samo" ispreturao dokaze.

Međutim, dok je još trajao očevid u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli kroz tunel.

Određivanje pritvora

Sudac za istragu Osnovnog suda u Podgorici danas bi trebao sasušati Predraga Mirotića i odlučiti o prijedlogu tužitelja Marka Mugoše - da tom tridesetjednogodišnjaku odredi pritvor.

Ranije jučer sudac je odbio žalbu odvjetnice Mirotića, advokatice Tijane Živković, izjavljenu na rješenje o zadržavanju tog osumnjičenog.

"Sudac za istragu je našao da je rješenje o zadržavanju osumnjičenog zakonito, te da okolnosti iz spisa predmeta, a naročito ranija višestruka osuđivanost osumnjičenog, između ostalog i zbog kaznenog djela protiv imovine, ukazuju da postoje razlozi koji opravdavaju zadržavanje zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac za istragu je našao da postoji i opasnost od utjecanja osumnjičenog na sudionike, imajući u vidu fazu postupka, zbog čega postoje razlozi za njegovo zadržavanje i po tom osnovu", objasnili su iz suda.

Mirotića sumnjiče da je izvršio kaznena djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja.