BIH zemlja visokog političkog rizika

Za razliku od njih Hrvatska je zemlja srednje niskog političkog rizika, a glavni razlozi rizika su zakonodavni i regulacijski. Slovenija, Mađarska, Meksiko, Brazil i Indija neke su od zemalja u istoj skupini s Hrvatskom, prema karti koja općenito pokazuje da je svjetska privreda na putu oporavka, ali i da je više zemalja u kojima politički rizik raste, nego onih u kojima se smanjuje.

Prema karti političkog rizika za 2011. godinu, Hrvatska je svrstana u drugu grupu zemalja "srednje niskog rizika" u sustavu rangiranja od jedan do šest, od niskog do vrlo visokog političkog rizika. Iznad je samo grupa zemalja s niskim rizikom kojoj pripadaju zemlje zapadne Europe, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i Japan, dok su afričke i zemlje Bliskog istoka politički najrizičnije zemlje, pokazuje godišnja ocjena geopolitičkog rizika Aon Risk Solutionsa.

Kako javlja Hina, Aon mjeri politički rizik na temelju razine rizika poput nekonvertibilnosti valute, transfera tečaja, štrajkova, nemira i građanskog neposluha, rata, građanskog rata, neplaćanja države, političke nestabilnosti, prekida lanca opskrbe te zakonskih i regulatornih rizika.