BIH Za tri godine partneri ubili 40 žena

BIH Za tri godine partneri ubili 40 žena

Kampanja "16 dana aktivizma" protiv rodno zasnovanog nasilja počela je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, širom BiH i uz brojne aktivnosti trajati će do 10. prosinca, s ciljem da se alarmira javnost o sve većem problemu nasilja nad ženama u razdoblju pandemije, pišu Nezavisne novine.

Udruge za pomoć ženama žrtvama nasilja, kao i psiholozi, zadnje dvije godine upozoravaju da je razdoblje pandemije dovelo do alarmantnog skoka nasilja nad ženama, jer su s jedne strane žrtve u razdoblju zatvaranja više vremena provodile s nasilnikom, a sa druge strane kriza izazvana pandemijom brojne je žene ostavila bez posla, zbog čega su postale financijski ovisne.

U Gender centru Vlade RS priopćili su da se i ove godine priključuju kampanji "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama" i to provodeći kampanje podizanja svijesti javnosti o ovom obliku nasilja u Srpskoj pod nazivom "Bijela vrpca - muško NE nasilju nad ženama", kada će muškarci nošenjem bijele trake oko ruke dati poruku javnosti da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama.

"Takođe, provesti ćemo i kampanju 'Nasilje nad ženama je kazneno djelo', kojom imamo za cilj podići svijest javnosti o ovoj vrsti nasilja i naglasiti da se zbog njega ide u zatvor", priopćili su u Gender centru RS, dodajući da će tijekom ovog razdoblja nastojati ukazati na prava i podršku žrtvama, a osumnjičene nasilnike upozoriti na činjenicu da će, kad budu prijavljeni, kazneno odgovarati.

"Za nasilje nema opravdanja ni pred žrtvom, ni u sudnici, niti bi trebalo da ga ima u javnosti i društvenoj zajednici", kazali su u Gender centru RS, navodeći da je jedna od ključnih poruka, ukoliko vidite da se događa nasilje, prijavite ga.

Da nasilje nerijetko završi fatalno, potvrdio je prošlogodišnji slučaj kada je muškarac svoju nevjenčanu suprugu polio benzinom i zapalio.

Taj slučaj zgrozio je javnost, a prema podacima od 2019. do 2021. godine, 40 žena bile su žrtve femicida u BiH. Povodom toga danas je na trg u centru Sarajeva postavljeno 40 crvenih cipela koje označavaju broj žena koje su ubili njihovi partneri.

U Fondaciji "Cure" naglašavaju da ne postoji jedinstvena baza podataka na razini države o broju žena koje su žrtve femicida.

"Femicid nije prepoznat u našem zakonu. Ubojstvo žene od strane partnera ili muža nije prepoznato u zakonu i upravo iz tog razloga nismo mogli dobiti jedinstvene podatke", kazala je Medina Mujić, aktivistica Fondacije "Cure", dodajući da su podatke dobili iz medijskih izvješća.

"Žensko tijelo ne pripada muškarcima. Žena nije kriva za nasilje i nije odgovorna za nasilje", poručila je Mujić.

I Mreža lokalnih vijećnicau BiH "Više od kvote" priključila se kampanji "16 dana aktivizma" kampanjom "Došla sam da ti kažem", čiji je cilj skrenuti pozornost javnosti na alarmantan porast nasilja nad ženama tijekom pandemije virusa korona.

"Video sa ključnom porukom 'Nisi sama. I nisi kriva' govori o potrebi veće solidarnosti i društvene osude svakog vida nasilja te efikasnijeg korištenja dostupnih pravnih mehanizama za zaštitu žrtava", naveli su u Mreži "Više od kvote".

Daniela Četković Senić, članica Mreže, kazala je da se kampanji "16 dana aktivizma" priključuju s ciljem da istaknu da su žene u politici više od kvote te je dodala da će članice Mreže u svojim lokalnim zajednicama organizirati javne tribine za predstavnike policije, sigurnih kuća i širu publiku, zagovarajući izmjenu etičkih kodeksa lokalnih zakonodavnih tijela, kako bi se sankcioniralo uznemiravanje na temelju spola.