BiH uvela stroge kontrole za izvoznike mesa iz Hrvatske

...jer ne ispunjavaju standarde koje propisuje Europska unija, potvrdio je ministar vanjske trghovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

U izjavi koju u srijedu prenose banjolučke "Nezavisne novine" Šarović je kazao da je ministarstvo kojemu je na čelu donijelo odluku po kojoj niti jednoj tvrtki iz Hrvatske koja ne ispunjava europske standarde neće biti dopušten izvoz u BiH, na isti način kako se to traži od bosanskohercegovačkih tvrtki koje izvoze u Hrvatsku.

"Konačni popis svih hrvatskih tvrtki koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen pa ne može biti ni službeno objavljen", kazao je Šarović, pojašnjavajući kako je većinom riječ o klaonicama koje su ispunjavale standarde propisane za države-članice CEFTA-e, ali ne i one koji vrijede u EU.

"Nezavisne novine" navode kako se u ovom trenutku zabrana izvoza u BiH odnosi na 53 hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom i preradom mesa.

BiH je 2012. uvezla tri puta više mesa i mesnih prerađevina nego što je izvezla, a najveći dio izvoza u tu zemlju, vrijedan oko 110 milijuna eura, ostvarile su upravo hrvatske tvrtke.