BiH upozorena na mogućnost obilnih poplava

BIH, poplave, poplava, poplave, poplave neretva
Njime smo klimatološki ušli u proljeće, pa se ipak može reći da je taj dan, nakon nestabilnog vremena, bio kakav i priliči, prema mnogima, najljepšem godišnjem dobu, piše Večernji list BiH.

Vjetar će slabjeti

Ali, mnogi se nakon uvoda pitaju kakvi će biti idući dani, ali i proljeće u dugoročnijim prognozama. Profesor Zoran Zadro na svojim stranicama objavio je kako se u četvrtak i petak očekuje uglavnom sunčano i stabilno vrijeme uz umjerenu naoblaku. Vjetar će od danas slabjeti i okretati na južne i jugozapadne dijelove. Jutarnje temperature neće ići u minuse, u Bosni će biti od 2 do 10, a u Hercegovini od 6 do 14 stupnjeva. Najviše dnevne temperature svuda će biti od 5 pa do 16 stupnjeva. Što se tiče, nove naoblake, meteorolozi je prognoziraju krajem nedjelje i u noći na ponedjeljak.

Općenito, od idućeg tjedna prognozira se nestabilnije razdoblje s kišnim nevremenom do sredine tjedna. Ako je vjerovati američkom privatnom institutu AccuWeatheru, na područjima BiH, Srbije i Hrvatske moguće su i poplave, s obzirom na količine oborina koje bi mogle pasti u određenim danima.

Meteorolozi AccuWeathera naglašavaju da je opasnost najveća u onim područjima gdje će doći do otapanja snijega, što bi u kombinaciji s olujama praćenima običnom kišom moglo dovesti do većih problema.

Što se temperatura tiče, one će biti uobičajene za ovo doba godine. Kako sada stvari stoje, zimu iza nas ćemo pamtiti po izuzetno hladnom vremenu, u većini nizinskih područja bez oborina. Ono što je stvaralo osobite probleme upravo je bio suhi led, zbog čega je zabilježeno više slučajeva gripe i prehlade nego nekih prethodnih godina. U daljnjem razdoblju, ako je vjerovati dugoročnim prognozama, s tim neće biti problema.

Ali obilna kiša koju meteorolozi najavljuju mogla bi biti problem, posebno u BiH koja je bila pod vodom 2014. godine, a od tada se situacija u državi nije previše promijenila nabolje da bi se moglo reći kako postoje mehanizmi koji će spriječiti posljedice od poplava kakve su bile te godine.

Poljoprivredni radovi

Ovakve vijesti pomalo brinu poljoprivredne proizvođače koji će ovih dana krenuti u sezonske radove. - Ako bi se obistinile te prognoze, to ne bi bilo dobro. Kiša poljoprivredi treba, ali ne trebaju nam poplave koje će odnijeti sjeme, sadnice, kao ni oluje koje će ih uništiti, govore proizvođači u zapadnoj Hercegovini. Unatoč "prijetnjama" instituta AccuWeather, mnogi ipak ne vjeruju kako će se ponoviti 2014. i nadaju se skoroj dugoročnoj stabilizaciji vremena.