BiH u ratu napustilo pola milijuna, a od rata milijun stanovnika

putovanje
... odmah nakon Makedonije, pokazuju podaci iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda za BiH.

Naime, prema tim podacima, od 2000. godine populacija u BiH smanjena je za pet posto, a od 1990. do danas BiH je napustilo više od 20 pososto stanovništva. Sve to, kako upozoravaju, ima negativni efekat na bh. ekonomiju, a realna stopa nezaposlenosti najveća je u regiji, prenose "Nezavisne novine".

"Niska stopa rađanja i visoka stopa imigracije mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga", navode u izvještaju.

Sve se to, kako ističu, odražava i na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji je, također, najniži u regiji. Naime, kako pokazuju podaci MMF-a, koje su dobili uz pomoć Europske agencije za statistiku EUROSTAT, BDP Bosne i Hercegovine iznosi 30 posto europskog prosjeka, srbijanski 36 posto, makedonski 39 posto, crnogorski 41 posto, hrvatski 60 posto, a slovenački oko 82 posto. Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH jedino je lošija Albanija, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 22 posto evropskog prosjeka.

Za oporavak bh. ekonomije, osim sumorne demografske slike, posebno je otežavajuća niska produktivnost, koja iznosi samo 25 posto produktivnosti u zemljama EU.

U odnosu na razdoblje prije financijske krize 2008. godine, produktivnost je manja skoro tri puta, a radna snaga u protekle tri godine negativno utječe na ukupan rast, za razliku od razdoblja prije financijske krize, kada je rad u ukupnom rastu sudjelovao sa gotovo tridesetak posto.

Jedina "dobra vijest" je činjenica da male plaće pomažu konkurentnosti bh. ekonomije u odnosu na regiju.

"Plaće u BiH ne ukazuju na probleme konkurentnosti. Plaće u BiH su u apsolutnim iznosima male i tek su nešto više od očekivanih s obzirom na produktivnost", navode oni.

I ne samo to - u izvještaju navode da će program MMF-a, koji zahtijeva smanjenje plaća u javnom sektoru, dovesti i do određenog smanjenja plaća i u privatnom sektoru.

Stevo Pašalić, ekspert za demografiju, upozorava da je BiH od 2007. godine ušla u prirodnu depopulaciju, odnosno ima veći broj umrlih nego rođenih, a ta depopulacija je, kako ističe, od 2009. do danas konstantna.

U odnosu na podatke koje je predstavio MMF, Pašalić smatra da je prirodna depopulacija nešto izraženija u Srbiji, dok su podaci o imigraciji uglavnom u skladu s njegovim podacima.

"Točno je da su Makedonija i BiH povjesno imigracijske zemlje i točno je da su u zadnjih desetak godina intenzivirane. Ali od 2000. globalno su migracije znatno izraženije. BiH je u ratu trajno napustilo 527.000, a u poslijeratnom razdoblju već milijun ljudi", ističe on.

Što se tiče mjera, kako ističe, depopulacijski alarm u BiH bi trebalo biti stalno upaljen, bez obzira na to koja stranka je na vlasti, i da je hitno potrebno donijeti i materijalne i nematerijalne mjere.

On je naveo da BiH nije u ekonomskim mogućnostima dati 10.000 dolara za drugo ili treće rođeno dijete, kao što to danas radi Rusija ili neke druge zemlje, ali da postoji čitav niz mjera koje se mogu preduzeti./HMS/