BiH traži od Hrvatske da ukine izvancarinska ograničenja

carina

"Pričekat ćemo 15-ak dana i vidjeti ima li tu pomaka. Nakon toga organizirat ćemo sastanak s čelnicima organizacija koje mogu utjecati na to. Ako ne bude dogovora, tvrtkama iz Srbije i Hrvatske koje prodaju robu u BiH uvest će se isti uvjeti s kojima se susreće BiH", rekao je ministar Zirojević na regionalnoj konferenciji o CEFTA-i u Banjoj Luci.

Zirojević je priznao da se vlasti u BiH suočavaju s teškoćama zbog "neizgrađenosti institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta", dodao je.

Bosanskohercegovački poljoprivrednici i izvoznici upozoravaju da srbijanske i hrvatske vlasti ne priznaju certifikate iz BiH o kvaliteti i podrijetlu proizvoda, pa tegljači s robom više dana čekaju na graničnim prijelazima tih zemalja dok se ne obavi analiza. Oni traže ubrzanje sanitarnih pregleda te bolju suradnju carinskih uprava.

Sredinom godine ustavni sud BiH ukinuo je zakon o zaštiti domaće proizvodnje, utvrdivši da je bio protekcionistički te da je kršio odredbe preuzete pristupom sporazumu o slobodnoj trgovini središnje Europe CEFTA. Tim zakonom bile su uvedene carinske zapreke za poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije.

hina