BiH svrstana među najsiromašnije zemlje u Europi

pomoć, korupcija, HSP BIH, Zvonko Jurišić, krediti, jamci, banke, krediti, BIH, krediti, Radmila Mihić, kreditni rejting, falsificirane kreditne kartice, prevara, franak, rast, siromaštvo, kreditni rejting, javni dug, rejting države, krediti, banke, demant, banka

To je samo jedan od niza detalja iznesenih u studiji o ekonomskim trendovima svijeta. U dijelu koji se odnosi na BiH, potvrđene su sumorne prognoze. Kao i Međunarodni monetarni fond (MMF), WB je revidirao svoju procjenu privrednog rasta za ovu godinu, s tri na 2,8 posto.

U Svjetskoj banci nadaju se da će do kraja 2019. rast bruto društvenog proizvoda (BDP) doseći četiri posto, ali i da će u istom razdoblju plaće ostati niske, a prosjek siromaštva i nezaposlenosti, posebno kod mladih i žena, biti izrazito visok.

Također, WB je ove godine predstavio i rejting ekonomija država svijeta prema BDP-u po stanovniku. U tom istraživanju sve države svijeta podijeljene su u tri kategorije.

U prvu kategoriju svrstane su one čiji stanovnici imaju visoka primanja (iznad 12.616 dolara), u drugoj su oni s primanjima između 1.036 i 12.615 dolara, a u trećoj grupi nalaze se države čiji građani zarađuju manje od 1.035 dolara.

Prema ovom pokazatelju, BiH je svrstana među najsiromašnije države Europe, a tu su i Moldavija, Ukrajina, Albanija, Srbija, Makedonija i Kosovo. Stručnjaci WB-a navode i da će doznake iz inozemstva održavati u životu veliki broj bh. građana, da će inflacija dosegnuti jedan posto te da se privreda i dalje bori s birokratskim barijerama vlasti, što usporava rast izvoza i zaposlenosti.

Posebno se upozorava na opasnost rasta javnog duga. On je sa 30,2 posto 2010. godine, narastao na 41,9 u 2015. te i dalje raste.

Reformska agenda

"Održiva fiskalna konsolidacija bit će potrebna, ako se želi dug smanjiti na ispod 40 posto BDP-a, što je adekvatno za ekonomije u nastanku koje imaju valutni odbor i ograničen pristup međunarodnom tržištu. Politička nesigurnost mogla bi usporavati provođenje Reformske agende i ona se smatra najvećim rizikom po srednjoročne prognoze", navedeno je u analizi WB-a.

Niske cijene goriva

Zanimljivo je i da stručnjaci WB-a u više navrata, u dijelu analize koji se tiče BiH, ističu niske cijene pogonskih goriva kao jedan od generatora manje loše ekonomske situacije. No, s druge strane, deficit tekućeg računa nastavit će rast, prognoza je WB-a. S pet posto u prošloj, do kraja 2019. godine on će narasti na 6,7 posto.

Indikativne brojke WB-a

- 16,7 milijardi dolara je BDP BiH

- 4.771 dolar godišnji je prosječni prihod stanovnika BiH

- 54,3 posto je stopa nezaposlenosti mladih do 24 godine

- 11,7 posto porastao vanjski dug - 433 eura je prosječna mjesečna plaća