BIH Sve više prometnih nesreća

Prometna nesreća Bišće polje
Hercegovina.info

BiH se nalazi na nezavidnom mjestu kada je u pitanju sigurnost u prometu, i broj smrtnih ishoda. Infrastruktura, ponašanje vozača, edukacija mladih sve to utječe na cjelokupnu sliku sigurnosti prometu. Danas je otvoren i laboratorij za sigurnost cestovnog prometa, opremljena najsuvremenijom opremom kako bi se održavanjem treninga povećala sigurnost prometa.

U 2020. godini u BiH dogodilo se 29.703 prometnih nesreća ,od kojih je zabilježeno 6.260 nezgoda s poginulim i ozlijeđenim osobama, piše N1.

Život su izgubile 244 osobe, dok je 8.575 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede.

29.703- PROMETNIH NESREĆA
6.260 S POGINULIM I OZLIJEĐENIM OSOBAMA
244 OSOBE IZGUBILE ŽIVOT
8.575 OZLIJEĐENIH

“Situacija je slična u svim zemljama regije, sigurnost prometa nije nešto što ovisi samo od infrastrukture, jeste infrastruktura vrlo bitna ali je najbitnije ponašanje vozača u prometu nikakve kaznene mjere ne mogu drastično promjeniti situaciju, svijest vozača, educiranje mladih ljudi od samog početka je najveće ulaganje u sigurnost prometa, nema tog zakona, tih kazni prijetnji koje mogu iskorijeniti, nesigurno ponašanje u prometu, naravno uz izgradnju odgovarajuće infrastrukture“, kazao je Nebojša Arsić, dekan fakulteta Tehničkih znanosti Kosovo.

Na Fakultetu za promet i komunikacije otvoren je laboratorij za sigurnost cestovnog prometa, opremljena najsuvremenijom opremom, poput vozila za simulaciju vožnje, prometnih nesreća, praćenja pokreta oka, uređaja za mjerenje alkohola, buke itd.

“Ono što će biti na korištenje bosanskohercegovačkom prostru to je driver simulator koji je novina na Zapadnom Balkanu i Europi počeo se prije par godina koristiti ali ono što možemo ponuditi , ono što smo govorili gospodarstvu i ljudima profesionalcima dodatnu obuku na situacije koje ne možemo iscenirati u realnom saobraćaju“, smatra profesor Osman Lindov.

Laboratorij je otvoren u okviru projekta TRAFSAF koji ima za cilj podržati modernizaciju univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu u području prometa uvođenjem novih nastavnih planova i programa.

“Sigurno će predstavljati mjesto gdje će se generirati znanje za studente , profesore i profesionalce. Mi ćemo pokušavati kontinuirano održavanjem treninga povećati sigurnost prometa kako na području BiH tako i šire”, dodaje Amel Kosovac, dekan fakulteta za promet i komunikacije“, smatra Amel Kosovac, dekan fakulteta za promet i komunikacije.