BIH Splićanin cariniku ponudio novac, Tužiteljstvo podignulo optužnicu

Doljani granica carina
Ilustracija/Hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH tereti Joška Cvitanovića (1979.) za kazneno djelo davanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 218. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Radi se o državljaninu Republike Hrvatske, rođenom u Splitu. U optužnici se navodi kako je prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu, uspostavio kontakt sa službenom osobom u carinskim organima UIO BiH, zaposlenom na graničnom prijelazu Međunarodni aerodrom Sarajevo, kako bi pristupio izvršenju kaznenog djela, sa ciljem da za sebe osigura povlašteni položaj prilikom carinske procedure na ulazu u BiH, priopćilo je Tužiteljstvo.

Nakon dolaska na područje Bosne i Hercegovine, prilikom carinske kontrole, znajući da sa sobom nosi robu koja podliježe carini, optuženi je ovlaštenom carinskom djelatniku, ponudio novac, kako bi za sebe ishodio povoljniji carinski postupak. 

Optuženi se tereti da je službenoj osobi u institucijama BiH učinio dar u vidu novca da u okviru svojih ovlaštenja ne izvrši što bi morao izvršiti, čime je počinio kazneno djelo – Davanje dara i drugih oblika koristi. iz članka 218. stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.