BIH Pokrenuta inicijativa za uvođenje viza za 'Digitalne nomade'

Digitalni nomad
Ilustracija

Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija koja djeluje u okviru Inženjerske komore u FBiH pokrenula je inicijativu prema Vijeću ministara i prema Uredu za strance za uvođenje viza za tzv. Digitalne nomade. Republika Hrvatska je ovaj posao već završila i spremna je za prihvat prvih digitalnih nomada.

"Digitalni nomadi su osobe (uglavnom mlađe) koje svoje poslove obavljaju na daljinu (on-line). Takve osobe često putuju svijetom i svugdje se zadržavaju određeno vrijeme na par mjeseci ili čak i duže. Obzirom da takve osobe u prosjeku u mjestima boravka troše između 1.000 i 1.500 USD smatrali smo kako je ovo izvrsna prilika za BiH da na ovaj način ostvari dodatni prihod, ali i da promoviramo BiH kao državu koja prati svjetske trendove", naveo je mr.sc. Igor Jurčić, potpredsjednik Upravnog odbora Sekcije EAT.

"Prema procjenama nekih organizacija, u svijetu bi trebalo biti oko 1.000.000.000 (1 milijarda) digitalnih nomada 2030. godine. Ako bismo na vrijeme krenuli s ovim procesom i prezentirali se kao takva država (i zajedno sa RH koja je već uvela ovu pogodnost, a možemo računati i na njihovu pomoć prilikom kreiranja zakona i pravilnika u BiH) mogli bismo svi zajedno ostvariti značajne nove prihode i BiH dodatno predstaviti svijetu kao modernu državu. Jer samo 1 promil od 1 milijarde je jedan milijun. Pa kada to pomnožimo s njihovom potrošnjom, jasno je o kojem se potencijalu radi", stoji u priopćenju.

EAT sekcija Vijeću Ministara BiH nudi svaku pomoću pri izradi potrebnih zakonskih i drugih akata na ovu temu.

"Nadamo se da ćemo što prije moći obavijestiti javnost da smo uspjeli u namjeri i da će Bosna i Hercegovina postati jedna od država koja će ugostiti ove, uglavnom mlade ljude, na obostranu korist. Ljudi u Bosni i Hercegovini su poznati kao gostoljubivi, priroda nam je prelijepa, gastro pouda šarolika i vrhunska (to znamo jer smo se puno puta uvjerili i čuli od stranaca koji su boravili i živjeli u BiH) i sigurni smo da će veliki broj digitalnih nomada u svojim putovanjima po svijetu odabrati upravo BiH kao zemlju domaćina za svoj rad i život u njoj", navode iz ove sekcije.