BIH Podignuta optužnica protiv 23-godišnjaka koji je ilegalno 'streamao' TV serije iz regije

Gledanje televizije televizija tv dnevni boravak
Ilustracija / hercegovina.info

Optuženi Amar Musli (1997.), tereti se da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regije, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Optuženi se tereti da je u mjesecu studenom 2019. godine, protivno članku 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autoskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih tv serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije

Optuženi se tereti da je, navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala. 

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, stoji u priopćenju Tužitelsjtva BiH.