BiH Optužnica zbog 68 tisuća lažnih maraka, jedne od najvećih zaplijena krivotvorenog novca

mirovina, umirovljenica, bogati, milijunaši, majka, mumija , trgovina, Tužiteljstvo BiH, lažni novac, proračun, udruge
PNiels Steeman/Unsplash

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tuzlaka Daria Čukića (1994.), ranije osuđivanog, a državljanina BiH, koji se tereti da je pribavio i pripremio za plasman u platni promet 678 novčanica, valute euro i USD, u različitim iznosima, koje su otkrivene i oduzete od optuženog.

"Optuženi se tereti da je početkom 2020. godine, na području općine Gradačac, od njemu poznatih osoba, pribavio veliku količinu krivotvorenih novčanica, sa namjerom da iste pusti u platni promet u Bosni i Hercegovini. Tijekom provođenja istrage, od optuženog je oduzeto ukupno 678 krivotvorenih novčanica, različitih valuta i apoena, uključujići više stotina krivotvorenih novčanica valute euro, u apoenima od 10, 20 i 100 eura, ukupne vrijednosti od oko 16 000 eura, kao i valute USD u apoenima od 100 USD, ukupne vrijednosti od oko 20 000 USD", navodi Tužiteljstvo BiH.

Od optuženog je oduzet krivotvoreni novac, ukupne vrijednosti od oko 68 000 konvertibilnih maraka, što je jedna od najvećih zaplijena krivotvorenog novca u Bosni i Hercegovini, u proteklom razdoblju.

Optuženi je otkriven i lišen slobode, nakon što je u jednom ugostiteljskom objektu na području Gradačca, izvršio plaćanje krivotvorenom novčanicom valute euro. Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem svjedoka, stručnih vještaka i prilaganjem većeg broja dokanih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.