BiH oborila novi COVID rekord - 569 novozaraženih

Koronavirus laboratorij
Ilustracija/hercegovina.info

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno 569 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je nova rekordna brojka u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku a 14 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo, javlja Hina.

Testirano je nešto više od 2300 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 386 osoba iz Federacije BiH, 181 iz Republike Srpske te kod dvije iz distrikta Brčko.

Glavna žarišta zaraze i dalje su veći gradovi pa je tako na području Sarajeva od srijede potvrđeno 88 novih slučajeva, u Banjoj Luci ih je bilo 75 a u Mostaru 47.

Broj novozaraženih u BiH od početka ovog tjedna stalno raste kao i u drugim državama regije. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije od četvrtka su na snazi nove mjere ograničenja na području Sarajeva, no u drugim dijelovima zemlje za sada se pridržavaju samo onih koje su ranije propisane.

U glavnom gradu BiH na snazi je obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru a za nepoštivanje tih mjera propisana je kazna u protuvrijednosti od dvije tisuće kuna. Okupljanja u zatvorenim prostorima u Sarajevu su ograničena na 30 osoba.

Od ožujka je u BiH zaraza potvrđena kod nešto manje od 32 tisuće osoba nakon testiranja 270 tisuća uzoraka.