BiH NAPREDOVALA NA LISTI Objavljen index medijskih sloboda za 2023

mediji,sloboda,reporteri,reporteri bez granica,index medijskih sloboda

Bosna i Hercegovina skočila je sa 67. na 64. mjesto na globalnoj listi medijskih sloboda koju svake godine objavljuju Reporteri bez granica povodom svjetskog dana medijskih sloboda.

Prema ovome izvješću, mediji u BiH rade u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u ekstremno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Novinari se ne osjećaju sigurno radeći svoj posao. Velike su razlike u medijskim slobodama i u kvaliteti novinarstva u različitim dijelovima zemlje. Od zemalja regije, najbolje su Crna Gora i Hrvatska koje se nalaze na 39. odnosno 42. mjestu a najlošija Srbija koja je 91. na listi.

Rezultati ovoga indexa koji obuhvaćaju 180 zemalja pokazuju kako je situacija "veoma ozbiljna" u 31 državi, "teška" u 42, "problematična" u 55, dok su ocjenu "dobar" dobile 52 zemlje. Drugim riječima, u 7 od 10 zemalja, okruženje za rad novinara je loše.

Norveška najbolja, Sjeverna Koreja najgora zemlja za bavljenje novinarstvom.

Najbolja je situacija za novinare u Norveškoj, i to po sedmi put zaredom. Irska je na drugom a Danska na trećem mjestu.

Najgori uvjeti za slobodno novinarstvo su u Aziji, Vijetnam je na 178. mjestu, Kina na 179. i Sjeverna Koreja na neslavnom posljednjem mjestu. Stanje u ovim zemljama opisano je kao konstantni lov na vještice, zatvaranje neovisnih novinara i redakcija, te izvoz propagandnog sadržaja na globalnu razinu.

Najveći napredak zabilježio je Brazil koji je nakon odlaska Bolsonara s vlasti skočio za 18 mjesta na rang listi.

Izvještaj navodi da je najveći izazov s kojim se medijska scena suočava povećanje industrije lažnih vijesti koja svakodnevno izbacuje nove dezinformacijske sadržaje i alate koji olakšavaju njihovu proizvodnju i distribuciju.

Rat u Ukrajini, umjetna inteligencija i izvoz propagande i lažnih vijesti najveći izazovi.

Rat u Ukrajini i nagli uspon umjetne inteligencije također su navedeni kao značajni čimbenici u tektonskim promjenama na medijskom nebu.

Rusija koja se nalazi na 164. mjestu pala je za još devet mjesta na Indeksu 2023. Moskva je u rekordnom roku uspostavila novi medijski arsenal posvećen širenju poruke Kremlja na okupiranim područjima u južnoj Ukrajini, dok se oštrije nego ikad obračunala s posljednjim preostalim neovisnim ruskim medijskim kućama, koje su zabranjene, blokirane i/ili proglašene "stranim agentima".

Situacija nije sjajna ni u SAD koje su zbog nekoliko ubojstava novinara pale na 45. mjesto, dok je situacija prešla iz "problematične" do "vrlo loše" u tri druge zemlje: Tadžikistanu (153. mjesto), Indiji (161. mjesto) i Turskoj (165. mjesto). U Indiji je preuzimanje medija od strane oligarha bliskih premijeru Modiju ugrozilo pluralizam, dok je Erdoganova administracija u Turskoj pojačala progon novinara uoči izbora zakazanih za 14. svibnja. U Iranu (177.), žestoko gušenje prosvjeda izazvanih smrću mlade studentice Mahse Amini u policijskom pritvoru dovelo je do još nižih ocjena "društvenog konteksta" i "pravnog okruženja" u zemlji.

Pad medijskih sloboda i u Europskoj Uniji.

Europska Unija generalno je najpovoljnija regija za bavljenje novinarstvom, no i tu se situacija mijenja. Njemačka (21.), u kojoj je zabilježen rekordan broj slučajeva nasilja nad novinarima, pala je za pet mjesta. Poljska (57.), gdje je 2022. bila relativno mirna s gledišta slobode medija, popela se za devet mjesta, dok je Francuska (24.) napredovala za dva. Grčka (107.), gdje su novinare špijunirale obavještajne službe i moćni špijunski softver, i dalje je najniže rangirana u EU. Na regionalnu ocjenu Europa-Srednja Azija također uvelike utječu loši rezultati Srednje Azije. Nekoliko zemalja – Kirgistan (pad 50 na 122. mjesto), Kazahstan (pad 12 na 134. mjesto) i Uzbekistan (pad 4 na 137. mjesto) – pale su zbog porasta broja napada na medije. Konačno, Turkmenistan (176.), gdje su cenzura i nadzor ponovno pojačani nakon što je Serdar Berdimuhamedow, sin odlazećeg predsjednika, izabran za predsjednika u ožujku 2022., i dalje je jedna od pet najnižih zemalja prema Indexu.

Izvješće za Bosnu i Hercegovinu možete pročitati ovdje: https://rsf.org/en/country/bosnia-herzegovina

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.