BiH među zemljama s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra

BiH među zemljama s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra

Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Europi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazala je nova studija koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživači britanskog Sveučilišta Sussexa i danskog Sveučilišta u Aarhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Europe, prenosi Indikator.

Istraživanje pokazuje da bi Europa mogla proizvoditi 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana.

Karta koju su kreirali istraživači s dva sveučilišta, kako javlja Al Jazeera, prikazuje kako zemlje istočne Europe nude najveći potencijal za eksploataciju energije vjetra.

Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama vjetropotencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, Kosovo i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogli proizvesti između 4,5 i 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu proizvesti od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Istraživanje pokazuje da je 46% europskog kopna pogodno za izgradnju vjetroturbina nakon izuzimanja urbanih sredina, vojnih postrojenja i drugih područja nepogodnih za eksploataciju vjetra.

Ako bi taj potencijal bio potpuno iskorišten, Evropa bi mogla pokriti potrebe cijelog svijeta za energijom, i to do 2050, prenosi protal Investitor.