BiH KAZNILA SVJETSKE GIGANTE Volvo i Renault moraju platiti iznos od 50.000 KM

Volvo Renault LKV
Renault Group

Globalni divovi Volvo i Renault morat će Bosni i Hercegovini platiti kaznu od 50.000 KM. Ovu kaznu odredilo im je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, dva globalna giganta udružila su snage kako bi stvorili novu kompaniju za razvoj potpuno nove generacije električnih lakih komercijalnih vozila (LKV). Kako je ranije rečeno, prvo vozilo iz ovog saveza krenut će u proizvodnju 2026.

Kompanije su morale zatražiti dozvolu od regulatornih tijela u svim državama gdje misle proizvoditi ili prodavati ova vozila, pa tako i do Bosne i Hercegovine.

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo je odluku kojom je dozvolilo ovu koncentraciju na tržištu. No, ujedno je zaključilo da prijava nije podnesena na vrijeme.

Zbog nepodnošenja prijave koncentracije u zakonom propisanom roku, podnositeljima prijave je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 50.000 KM.

Inače, ova laka teretna vozila bit će izgrađena na novoj modularnoj platformi. Vozila će integrirati neviđene mogućnosti za praćenje aktivnosti isporuke i poslovne performanse korisnika.

Cilj je da se smanje ukupni troškovi vlasništva za čak 30 posto.