BiH je izbjegla scenarij koji se dogodio u Italiji i Španjolskoj

Sanjin Musa
Fena

U FBiH u protekla 24 sata testirano je 549 uzoraka na Covid-19, a 18 ih je pozitivno. Ukupno su do sada testirana 8 473 uzorka, i u FBiH imamo 681 osobu zaraženu koronavirusom.

"Najveći broj zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje je na Covid-19 pozitivno 219 osoba, u Sarajevskoj županiji 90, Tuzlanskoj županiji 82, Zeničko-dobojskoj 81, Županiji Zapadnohercegovačkoj 69, Unsko-sanskoj županiji 65, Bosansko-podrinjskoj 33 i Hercegbosanskoj županiji 29 osoba je pozitivno na koronavirus. U bolnicama u FBiH hospitaliziran je 81 pacijent od kojih je sedam na respiratoru, kazao je član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Sanjin Musa.

U FBiH do sada je preminulo 28 osoba od posljedica koronavirusa, 19 preminulih su stariji od 65 godina, odnosno 68 posto.

"Imamo 260 raspoloživih respiratora, s tim da su pojedine zdravstvene ustanove uspjele nabaviti još respiratora, a imali smo i neke donacije. Mi se nalazimo na kraju šestog tjedna od prvog slučaja zaraze koronavirusom u FBiH, odnosno sedmog na prostoru cijele BiH. Naši podaci govore da smo krajem ožujka, odnosno 28-og imali brojku od sto zaraženih. Nakon tog razdoblja je u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj i Španjolskoj dolazilo do velikog porasta broja oboljelih. Mi smo taj scenarij izbjegli i u ovom trenutku pozorno pratimo stanje i cilj je razvući epidemiju kako bi svima onima kojima je potrebna zdravstvena skrb ista bila omogućena. U ovom trenutku nemamo cjepiva i mjere socijalne distance su važne u sprječavanju bolesti", naglasio je Musa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.