BiH izvijestila Hrvatsku: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Miroslava Kutle!

Potvrdio je to za agenciju Anadolija Kutlin sarajevski odvjetnik Damir Alagić. Kantonalni sud u Sarajevu još je, podsjećamo, početkom travnja odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenjem inozemne sudske presude u postupku protiv spomenutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog državljanina.

"Putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Republika Hrvatska je obaviještena da BiH ne može ispuniti njihov zahtjev i provesti navedenu presudu. Miroslav Kutle se nalazi u BiH. On je ovdje slobodan čovjek", kazao je Damir Alagić za agenciju Anadolija.

U Ministarstvu pravde BiH je agenciji Anadolija potvrđeno da su vlasti Hrvatske obaviještene o nemogućnosti izvršenja presude u BiH. Kako je pojašnjeno, odluku o neizvršenju presude donosi nadležni sud, a Ministarstvo pravde BiH je samo "organ veze".

U Hrvatskoj osuđen na zatvor, u BiH oslobođen jer nije riječ o istom kaznenom djelu

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj bio osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Međutim, u obrazloženju prošlomjesečne presude, koja je, kako se ispostavilo, postala i konačna, sarajevski sud je naveo da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da "djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude kazneno djelo prema pravu obje države". Sud je, međutim, utvrdio da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o "istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH". To je, izgleda, prevagnulo da presuda ne bude izvršena.

Sud, također, smatra da je izvršenje pravomoćne i izvršne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju protiv Miroslava Kutle protivno Sporazum o međusobnom izvršenju sankcija između BiH i Hrvatske, odnosno protivno "načelu zakonitosti i vremenskom važenju Kaznenog zakona". Naime, radnje za koje je Kutle pravomoćno osuđen presudom suda u Hrvatskoj nisu sadržavale zakonska obilježja kaznenog djela "zloupotreba ovlasti u privredi" Kaznenog zakona Socijalističke Republike BiH (SRBiH) koji je važio u BiH u vrijeme "poduzimanja tih radnji od strane osuđenog".

Amnestija za Kutlu

Također, sud je utvrdio da se u konkretnom slučaju imaju primijeniti i odredbe tada važećeg Zakona o amnestiji koji predviđa oslobođenje od kaznenog gonjenja ili potpuno oslobađanje od kazne, odnosno neizvršenog djela kazne svih osoba koje su u periodu od 1. siječnja 1991. godine do 22. prosinca 1995. godine učinili bilo koje od kaznenih djela osim nekih djela poput zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Nisu se stekli zakonski uvjeti za poduzimanje izvršenja inozemne sudske presude koju je podnijelo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske", zaključio predsjednik Sudskog vijeća Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić.

Vrhovni sud FBiH je krajem siječnja 2012. godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, ali je Vrhovni sud FBiH opet 23. siječnja srušio presudu i vratio predmet na ponovni postupak. Na koncu je Kantonalni sud Sarajevo odbio zahtjev Hrvatske za izvršenje kazne protiv Kutle.

"Hrvatska zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju suda u BiH da prizna tu presudu"

O odluci Kantonalnog suda u Sarajevu još se u travnju očitovalo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu: "Povodom više upita novinara vezano za informaciju o odluci Kantonalnog suda u Sarajevu kojom bi bio odbijen zahtjev Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za preuzimanje izvršenja pravomoćne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu protiv Miroslava Kutle, odgovaramo kako Republika Hrvatska kao država presuđenja zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom.

Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje, država presuđenja, konkretno Republika Hrvatska, zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu", stoji u očitovanju objavljenom na stranicama DORH-a.

Ima kompaniju u Sarajevu

Za razliku od generala Branimira Glavaš i u međuvremenu preminulog kardiokirurga dr. Ognjena Šimića, Kutle nikada u BiH nije bio u zatvoru. Kutle je 2011. osnovao novu kompaniju u Sarajevu. Tvrtka "Megagreen", sa sjedištem u sarajevskom naselju Grbavica, kako je tada najavljeno, trebala se baviti proizvodnjom zdrave hrane. U međuvremenu, Kutle je prošle godine preselio u Banju Luku radi "lakšeg kontakta s obitelji", ali je zadržao poslove u Sarajevu, gdje, također, povremeno boravi.