BiH ima samo tri tone zlatnih poluga

zlato, radnici, Francuska, zlato

Ovo su ujedno i skoro najmanje rezerve na Balkanu s obzirom da Grčka, koja ima najveće rezerve, ima 112,3 tone zlatnih poluga. Najoskudnije zlatne rezerve, kako među balkanskim zemljama, tako i u svijetu, ima Albanija (1,6 tona). Iza Grčke, na drugom mjestu je Bugarska s 40 tona, a na trećem mjestu je Srbija sa 16,1 tonom.

Među najlošijima

Makedonija je na četvrtom mjestu sa 6,8 tona zlatnih rezervi, Slovenija je peta s 3,2 tone ispred Bosne i Hercegovine. Hrvatska, Kosovo i Crna Gora nisu na listi.
Inače, od 100 rangiranih zemalja, najveće rezerve zlata ima SAD, 8133,5 tona, zatim Njemačka 3384,2 tone, iza koje je Međunarodni monetarni fond s 2814 tona, pa Italija s 2452,8 tona, Francuska s 2435,4 tone i Rusija s 1094,7 tona. Trend kupnje zlata u svijetu je naglo skočio nakon 2011. kada su velike centralne banke počele kupovati velike količine zlata kako bi zaštitile svoje nacionalno bogatstvo i svoje rezerve dovele u ravnotežu. I BiH je pratila taj trend, te je za godinu dana povećala rezerve za tonu zlata.

Svega 2,3 posto rezervi

Od tri tone zlata koje ima BiH nešto više od tone dobiveno je na osnovi sukcesije bivših jugoslavenskih republika. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je jednom prilikom kako je zlato kojim raspolaže BiH pohranjeno u trezoru jedne europske centralne banke. Tri tone zlatnih poluga svakako ne bi mogle sačuvati stabilnost konvertibilne marke ako bi, kojim slučajem, došlo do kolapsa europskog monetarnog sustava.

Zlatne poluge čine svega 2,3 posto od ukupnih deviznih rezervi BiH, koje trenutačno iznose više od 7 milijardi maraka.

Dnevni list