BiH i regija uskoro bez rominga?

mobitel
... među državama, odnosno resornim ministarstvima.

Naime, posljednji sastanak regulatora za komunikacije iz četiri države regije (BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije) održan je prije nekoliko dana u Beogradu, a rezultirao je dogovorom o tome da se usaglašeni tekst nacrta sporazuma, koji su utvrdili, dalje proslijedi resornim ministarstvima.

Da je sastanak održan za Nezavisne novine potvrdila je i Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koja navodi da se sve dogodilo 23. studenog.

- U prostorijama RATEL-a Srbija, dakle Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, održan je prvi sastanak Foruma suradnje regulatornih tijela za elektronske komunikacije BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Tom sastanku prisustvovali su i predstavnici regulatornih tijela ove četiri države, a jedna od tema odnosila se i na praćenje reguliranih cijena u regionalnom romingu - kaže Odobašić.

Također, ona pojašnjava kako je prepoznata potreba za potpisivanjem novog sporazuma, "imajući u vidu uspjeh postojećeg regionalnog sporazuma o romingu".

- Zaključeno je da regulatorna tijela pokrenu inicijativu prema resornim ministarstvima, kao potpisnicima prethodnog i budućeg sporazuma. Kada tekst sporazuma bude usaglašen, RAK će ga uputiti u Ministarstvo prometa i komunikacija BiH - ističe Odobašić.

Pojedini regionalni mediji navode da bi u nacrtu sporazuma, koji će dobiti resorna ministarstva, trebalo da stoji prijedlog da se cijene rominga u ovim državama od naredne godine usklade sa cijenama u Europskoj uniji (EU).

To bi faktički značilo da će cijene biti izjednačene s domaćim telefonskim prometom, a što bi na kraju dovelo do prestanka važenja rominga. Podsjećamo, 1. srpnja ove godine snižene su cijene rominga u ove četiri države, a nešto ranije, 15. lipnja, u potpunosti je ukinut roming u svim državama članicama EU, pišu nezavisne.com.