BIH DALEKO OD PROSJEKA Evo kolike su mirovine u zemljama Europske unije

mirovine, umirovljenici, mirovine, umirovljenici, iseljavanje, CIA, mirovinski sustav, mirovine, Isplata mirovina, umirovljenici, mirovine, Federacija Bosne i Hercegovine, svibanj, Njemačka, mirovine, umirovljenici, mirovine, BIH, Isplata mirovina, umirovljenici, Vlada FBiH, povećanje mirovina, mirovine, povećanje mirovina, najniža mirovina, mirovine, umirovljenici, BIH, Europska unija, mirovine u EU, prosječna mirovina
Ilustracija

Širom Francuske održavaju se prosvjedi zbog mirovinske reforme kojom se povećava minimalna zakonska starosna granicu za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine. Podaci francuskog mirovinskog fonda pokazuju da je prosječna starosna dob za umirovljenje muškaraca u Francuskoj bila je 62,7 godina, a žena 63,2 godine.

Francuska je bila i država s najvećim udjelom umirovljenika mlađih od 65 godina od svih u EU prije izbijanja pandemije COVID-a 19. U Francuskoj je 42 posto bilo mlađe od 65 godina u poređenju s 14 posto u Njemačkoj, dok je u Europskoj uniji prosjek iznosio 26 posto, piše Kroativ.at.

Nadalje, Francuska je također zemlja s drugom najvećom javnom potrošnjom za mirovine u EU, iza Grčke i Italije. Iako se pod izdvajanja za mirovine uračunavaju i one za invalidsku ili naslijeđenu, starosna ipak zauzima najveći postotak.

Koje države troše najviše na mirovine?

Grčka troši najviše – 16,1 posto BDP-a za isplate mirovina, Italija izdvaja 15,8 posto BDP-a, a Francuska 14,9 posto. S druge strane, Irska izdvaja najmanje u Europi – 5,3 posto, dok Australija izdvaja svega 4,3 posto.

Prosječne mirovine u zemljama Europske unije i Australiji

Austrija ima jedan od najboljih mirovinskih sustava, a prema podacima Eurostata prosječna mirovina u Austriji je oko 1250 eura (podaci iz 2019.godine), ali se isplaćuje 14 puta.

Umirovljenik u Norveškoj u prosjeku prima mirovinu od gotovo 1.800 eura, dok država izdvaja oko 10,5 posto BDP-a. Australija, s najmanjim izdvajanjem javnog novca, svojim umirovljenicima u prosjeku isplaćuje više od 1.300 eura. Valja naglasiti da je u svim spomenutim država minimalna zakonska granica za odlazak u mirovinu u pravilu viša od 65 godina i u procesu je rasta. U Njemačkoj su sve su glasniji zahtjevi da se radi i do 70 godine.

I dok je u Sloveniji prosječna mirovina od 800 eura konkurentna onim u državama Europske unije, u Hrvatskoj prosječna mirovina je oko 400 eura.

BiH daleko je od prosjeka drugih europskih zemalja jer prosječna mirovina u našoj zemlji iznosi oko 250 eura.