BiH Cijena plina skočila za 22 posto

Plin
Ilustracija/HANZA

Cijena plina u Bosni i Hercegovini povećana je za 21.7% u tromjesečnom razdoblju, što su vlasti pripisale poremećaju nastalom zbog rata u Ukrajini, a neovisni stručnjaci time što je dobavljač Energoinvest promijenio pravac opskrbe preko Turskoga toka, koji je ovisan isključivo o Gazpromu.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević izjavila je da je plin građanima i gospodarstvu poskupio od danas zbog ukupnih kretanja na tržištu nafte, plina i goriva. "Cijena goriva je povećana do 44%. Trebamo imati na umu da će povećanje cijene plina od 21.7% važiti za sljedeća tri mjeseca", rekla je Hadžialjević, prenosi Hina.

Poskupljenje cijene plina odnosit će se na predstojeće tromjesečno razdoblje. 

Prema njezinim riječima, Energoinvest ima 'urednu i korektnu' suradnju s ruskim Gazpromom te zajedno sa Srbijom dobiva cijenu koja je povoljnija od drugih zemalja.

Stručnjak: Plin poskupio zbog prelaska na Turski tok

Nekadašnji direktor kompanije BH Gasa i stručnjak u oblasti plina Almir Bečarević još od lanjskog proljeća upozorava da će plin poskupjeti zbog Energoinvestove odluke da opskrbu promijeni s plinovoda preko Mađarske i Ukrajine na Turski tok. Turski tok je plinovod koji doprema ruski plin preko Crnog mora, Turske, Bugarske i Srbije.

Bečarević tvrdi kako će plin građanima i gospodarstvu poskupjeti za više od 40% budući da su potkraj ožujka istekle subvencije kojima su vlasti sudjelovale u cijeni ovoga energenta od 18.5%.

On je ranije kritizirao i odluku Energoinvesta i vlasti u Federaciji BiH da prošle godine raskinu važeći ugovor s mađarskim plinskim distributerom FGSZ-om preko kojega je tekla opskrba plinom koji nabavlja od Gazproma, ali i drugih ponuđača. Zbog toga su Mađari pokrenuli međunarodni sudski spor vrijedan 21.1 milijun dolara.

Bečarević je tvrdio i kako su dogovorom o prijelazu na Turski tok vlasti praktično minirale projekt plinske diversifikacije i povezivanja u sustav Republike Hrvatske putem južne interkonekcije.

Tijekom prošlotjednog posjeta Mostaru premijer Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska zainteresirana za spajanje plinovodnih sustava s BiH, čime bi se smanjila ovisnost opskrbe iz jednog izvora.