BiH bilježi novih 66 slučajeva zaraze Covidom-19, najviše u Banjaluci i Sarajevu

Covid-19
Ilustracija

Od virusa korona u Federaciji BiH oboljelo je još 36 osoba, pokazalo je testiranje 548 uzoraka, objavio je Federalni zavod za javno zdravstvo.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Unsko-Sanskoj, Srednjobosanskoj županiji i Kantonu Sarajevo. Ranije je Zavod za javno zdravstvo KS priopćio da je u posljednja 24 sata, odnosno do 8 sati ujutru, u glavnom gradu i okolini registrirano 14 slučajeva zaraze.

U Federaciji BiH do sada je testirano 47.267 uzoraka, a covid-19 je potvrđen kod 1.519 osoba. Oporavila su se 992 pacijenta, a trenutno je aktivan 481 slučaj. Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

"Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih", kažu iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Kod još 30 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je virus korona, priopćio je Instituz za javno zdravstvo.

Najviše ih je iz Banjaluke - 13 osoba, zatim 11 iz Zvornika, tri iz Čelinca, dvije iz Kotor Varoši i jedna iz Laktaša. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.810 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 119 osoba kod kojih je test na virus bio pozitivan.

Ukupno se oporavilo 1.241 osoba. Do sada je na covid-19 testirano je ukupno 33.594 osoba.