BiH bilježi nova 244 slučaja zaraze covidom-19, najviše u Sarajevu i Banja Luci

BiH bilježi nova 244 slučaja zaraze covidom-19, najviše u Sarajevu i Banja Luci
Ilustracija

U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 244 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U bolnicama u Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana su 1044 uzorka od kojih je 158 bilo pozitivno dok su u Republici Srpskoj testirali 600 uzoraka, a koronavirus je potvrđen u 86 slučajeva.

Pojedinačno je najviše novozaraženih na području Sarajevske županije gdje su potvrdili 84 nova slučaja. Drugo najveće žarište je Banja Luka s 22 novozaražene osobe. Prijavljena su i dva nova smrtna slučaja, a preminuli su stariji muškarac iz Sanskog Mosta i žena iz Goražda.

Uz posljednje dostupne pokazatelje ukupni broj zaraženih u BiH od pojave koronavirusa u toj zemlji sada je veći od 8100 uz 247 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom, prenosi Hina.

Vlasti u Federaciji BiH u petak su proglasile stanje epidemije no nisu uvele nikakve nove restrikcije, a stanovnicima je upućen apel da strogo poštuju fizički razmak i obvezno nose zaštitne maske gdje god postoje kontakti među ljudima. Iste mjere vrijede i na području RS.